Prima operațiune este aceea de a pregăti firele de sparanghel astfel încât, la masă, să te bucuri de o textură moale, fragedă, nu de ceva fibros și tare, care te poate face să nu mai încerci niciodată să mănânci această legumă. Da, întâi de toate, îndoaie tija de sparanghel și acolo unde se rupe, înseamnă că este suficient de fraged pentru a-l folosi. Înlătura partea fibroasă, mai tare. Dacă tot ai dubii privind frăgezimea părții mai groase de la bază, poți curăța câteva fâșii de jur împrejur, cu un peeler de legume.
Pune uleiul de măline și untul să se încingă într-o tigaie, adaugă sparanghelul, apoi usturoiul mărunțit. Asezonează cu sare, piper, Za’tar, apoi pune și zeama de lime. Mișcă din când în când tigaia pentru a rumeni puțin sparanghelul pe toate părțile. Sunt suficiente vreo 5 minute. Scoate-l pe o farfurie și lasă-l puțin deoparte.
Adaugă în sosul Bechamel muștarul de Dijon și amestecă bine, să se omogenizeze. Pune și parmezanul și mai amestecă o dată. Într-o tigaie pe care o poți băga la cuptor pune stratul gros de sos, apoi spranghelul deasupra, având grijă să îi scufunzi baza, în vreme ce partea superioară rămâne mai deasupra.
Lasă-l la cuptor să se înfrățească aproximativ 20 minute, la 180 grade C. Vei ști când e gata pentru că se va forma o crustă rumenă deasupra, iar toată bucătăria va fi inundată de aroma delicioasă.