Go Back Email Link

Turtă dulce

Course Dessert
Prep Time 20 minutes
Cook Time 35 minutes
Răcire aluat 30 minutes
Total Time 1 hour 25 minutes
Author Andreea

Ingredients

Turtă dulce

  • 150 g unt tăiat cuburi
  • 80 g zahăr brun
  • 180 g miere
  • 1 linguriță bicarbonat de sodiu
  • 1 ou
  • 400 g făină
  • 1/2 linguriță praf de copt
  • 4 lingurițe mix condimente pentru turtă dulce (eu am folosit un mix gata de folosit, dar dacă nu găsiți faceți un amestec de ghimbir 1 1/2 lingurițe, scorțișoară 1 linguriță, nucșoară 1/2 linguriță, cuișoare 1/2 linguriță, cardamon 1/2 linguriță - măcinate toate)

Glazură (royal icing)

  • 1 albuș
  • 200 g zahăr pudră
  • 1/2 linguriță zeamă de lămâie

Instructions

Turtă dulce

  • Pune mierea, zahărul brun și untul tăiat cuburi într-o crăticioară pe aragaz, foc mediu. Amestecă ușor cu o spatulă până se topesc zahărul și untul.
  • Când începe să fiarbă, dă-o deoparte de pe foc. Pune bicarbonatul de sodiu în această compoziție, amestecă și apoi lasă să se răcorească puțin.
  • După ce compoziția nu mai este fierbinte, adaugă oul, condimentele pentru turtă dulce, praful de copt și făina. Amestecă-le până obții un aluat omogen. Dacă simți că încă este foarte lipicios, mai presară puțină făină.
  • Formează 2 discuri de aluat, acoperă-le cu folie alimentară/pungi și pune-le în frigider pentru măcar 30 minute.
  • Preîncălzește cuptorul la 180°C. Pregătește 2 tăvi cu hârtie de copt.
  • Scoate unul dintre aluaturi, presară făină pe masă și întinde coca de turtă dulce până la o grosime de 3-4 mm. Decupează cu formele pe care le ai la dispoziție și așază fiecare turtă dulce în tavă, lăsând 1-2 cm între ele. Coace timp de 7-8 minute.
  • Strânge resturile de cocă într-o bilă și întinde iar o foaie din care să decupezi iarăși cu formele de turtă dulce. Repetă aceeași procedură și la al doilea aluat.
  • Când sunt gata, lasă-le 5 minute în tavă, apoi mută-le pe un grătar ca să se răcească de tot. După ce s-au răcit, te poți apuca de decorat sau le poți lăsa fără decor – formele de Crăciun sunt suficient de draguțe și fără decor.
  • În total ies cam 40-50 de turte dulci (4-5 tăvi).

Glazurarea

  • Bate cu o furculiță albușul de ou într-un castron până se spumează ușor.
  • Adaugă gradual zahărul pudră cernut și amestecă până se omogenizează. Pune zeama de lămâie și mai amestecă o dată ca sa o încorporezi.
  • Pune glazura într-un cornet de hârtie sau într-o pungă la care tai unul din colțuri.
  • Decorează după cum ai inspirație, dacă ai nevoie de idei, găsești o mulțime de modele pe internet.