Go Back Email Link

Tort de iarnă

Course Dessert
Prep Time 1 hour 30 minutes
Cook Time 30 minutes
Total Time 2 hours
Author Andreea

Ingredients

Blaturi

  • 120 g unt
  • 120 g ciocolată neagră
  • 180 g zahăr
  • 8 ouă întregi
  • 60 g cacao
  • 1 linguriță praf de copt
  • 1 linguriță bicarbonat de sodiu
  • 180 g făină
  • 1 praf sare

Cremă

  • 500 ml smântână grasă (35% grăsime)
  • 250 g mascarpone
  • 4 linguri zahăr pudră
  • 1 linguriță extract de vanilie

Glazură buttercream

  • 4 albușuri
  • 100 g zahăr
  • 250 g unt tăiat cubulețe și lăsat cam 1 oră la temperatura camerei

Instructions

Preparare blaturi

  • Preîncălzește cuptorul la 180 C. Unge cu puțin unt 2 forme de copt cu bază detașabilă (18 cm).
  • Topește untul și ciocolata într-un bol, la bain-marie. Când s-au topit, dă castronul la o parte și lasă să se răcească.
  • Mixează ouăle și zahărul până când compoziția obținută își triplează volumul. Adaugă treptat amestecul de ciocolată și unt topite și mixează pentru a le încorpora.
  • Cerne și amestecă ingredientele uscate, apoi amestecă-le cu o spatulă în compoziția din ou și ciocolată.
  • Toarnă compoziția în formele de copt și pune-le la cuptor pentru 30-35 minute (poți face testul scobitorii).
  • Scoate blaturile din cuptor și lasă-le să se răcească 5-10 minute în formele de copt, apoi le poți scoate și lăsa pe un grilaj să se răcească de tot.
  • Când blaturile s-au răcit, nivelează partea de sus care crește neuniform și apoi taie-le pe fiecare în câte 2 straturi.
  • Dacă nu le umpli cu cremă imediat, înfășoară-le în folie alimentară până în momentul umplerii.

Preparare cremă

  • Smântâna se mixează cu zahărul pudră până se întărește, apoi adaugă mascarponele și extractul de vanilie și mai mixează puțin pentru omogenizare. Nu bate cu mixerul foarte mult, se poate tăia.
  • Împarte crema în 3 pentru a umple cele 3 straturi ale tortului. Deasupra ultimului strat de blat am pus direct glazura.
  • Pune tortul la rece pentru cel puțin 2 ore înainte de a-l glazura.

Preparare glazură

  • Pune albușurile într-un castron degresat, preferabil de sticlă sau de inox (nu platic). Pregătește o cratiță cu apă fierbinte pe aragaz pentru bain-marie.
  • Începe să bați cu mixerul albușurile împreună cu zahărul la putere medie. Pune castronul deasupra cratiței cu apă care fierbe (la bain-marie) și continuă să mixezi până când zahărul s- topit, durează cam 2-3 minute.
  • Dă la o parte de pe foc castronul și continuă să mixezi ca să se răcească bezeaua. Când castronul pare că nu mai este fierbinte, începe să adaugi câte un cubuleț de unt – nu trebuie adaugat un alt cub până nu se omogenizează cel anterior.
  • Dacă la un moment dat pare că se taie amestecul de bezea și unt, nu îți face griji, este un fenomen normal, continuă să mixezi și își va reveni.
  • Când termini de pus untul, glazura este gata și o poți întinde cu ajutorul unei spatule pe partea de sus și de jur împrejur.
  • Decorează cum îți place sau în funcție de ocazia cu care îl pregătești. Poți pune și bucățele de ciocolată, fructe de pădure, felii de portocală confiată, bezele etc.