Go Back Email Link

Aluat de pizza

Cuisine Italian
Author Andreea

Ingredients

  • 500 g făină (din cea specială pentru pizza dacă găsești să cumperi – are un aspect mai grișat sau făină 650, merge și aceasta foarte bine)
  • 1 linguriță sare (rasă, nu cu vârf)
  • 1 lingură oregano uscat (opțional, poți înlocui cu busuioc dacă îl preferi)
  • 8 g drojdie proaspătă (înseamnă cam 1/3 din cubulețul clasic de drojdie gen Pakmaya) dizolvată în 3-4 linguri de apă călduță
  • 2 linguri ulei de măsline
  • 250 ml apă

Instructions

  • Măsoară toate ingredientele. Pune făina într-un castron încăpător, în care să ai loc să frămânți, dar și să crească aluatul ulterior. Deasupra făinii poți adăuga sarea și oregano (dacă nu îți place aroma poți să îl elimini din rețetă) și amestecă-le ușor cu mâna să se intrepătrundă.
  • Într-un bol mic, dizolvă drojdia proaspătă în 40ml apă călduță, apoi pune aici și uleiul de măsline. Toarnă amestecul cu drojdia și restul de apă peste făină.
  • Începe să amesteci ingredientele uscate și cele umede pentru a obține un aluat omogen. Dacă ți se pare prea umed aluatul (încă se lipește de mâini), mai presară câte puțină făină. Dacă ți se pare că mai necesită apă, mai pune câte un pic de apă.
  • Textura potrivită este atunci când aluatul este elastic, omogen și nu se mai lipește nici de mâini, nici de castron. Acum începe procesul de frământare, 5-10 minute, în castron sau poți pune aluatul direct pe blat.
  • După ce l-ai frământat, dă-i o formă de bilă, lasă-l în castron și acoperă vasul cu o folie alimentară. Trebuie să crească cel puțin 2 ore, ideal într-un loc mai cald din bucătărie.
  • După ce aluatul a crescut (cel puțin și-a dublat volumul), poți trece la pregătirea efectivă a pizzei. Din acest aluat îți ies 2 pizze potrivit de mari, deci împarte aluatul în 2 părți.
  • Preîncălzește cuptorul la 220° C.
  • Pe blatul înfăinat, ia una dintre jumătățile de aluat, modelează-l într-o bilă și apoi începe să îl întinzi. Dacă ai răbdare și îndemânare, poți încerca să îl întinzi doar folosind mâinile. Trebuie perseverență, pentru că, inițial, blatul tinde să se strângă la loc, dar, după mai multe întinderi, cedează. Mai simplu și mai rapid este să-l întinzi cu ajutorul sucitorului.
  • Pentru copt, îți recomand tăvile speciale pentru pizza, cele cu găurele. Eu am două și sunt tare mulțumită de cum se comportă la copt (lasă căldura cuptorului să ajungă mai direct la partea de jos a pizzei și să o facă mai crocantă).
  • Unge tava de copt cu puțin ulei de măsline (eu pun puțin ulei în tavă și îl întind cu ajutorul unui șervet de hârtie din rola de bucătărie).
  • După ce pui aluatul în tava de copt, întinde un strat subțire de sos de roșii, apoi așază bucăți de mozzarella pe întreaga suprafață (nu trebuie să fie chiar una lângă alta, deoarece ele se topesc și se întind în timpul coacerii).
  • Pune apoi ingredientele preferate și coace pizza cam 15 minute la 220° C.