Go Back Email Link

Fougasse

Course Appetizer
Cuisine French
Prep Time 30 minutes
Creștere aluat 2 reprize 1 hour 30 minutes
Total Time 2 hours
Author Andreea

Ingredients

  • 500 g făină din grâu dur
  • 10 g sare
  • 10 g drojdie proaspătă
  • 350 ml apă călduță
  • 30 ml ulei de măsline de calitate + extra pentru uns bolul în care va crește aluatul și pentru stropit înainte de coacere
  • 1 lingură ierburi aromate (oregano, salvie, rozmarin)
  • fulgi de sare pentru presărat deasupra înainte de a o băga la cuptor
  • frunze de salvie proaspete pentru decor (sau rondele de măline)

Instructions

  • Dacă ai un robot care să te ajute cu frământarea aluatului, e foarte bine, scapi de durerea de mâini. Eu nu am, așa că am făcut totul manual și durează mai mult.
    Pune făina într-un bol, adaugă și sarea și ierburile aromate. Dizolvă drojdia în jumătate din apa măsurată și adaug-o peste făină. Pune și restul de apă, uleiul și începe să le amesteci și apoi să frămânți.
  • La început, aluatul va fi foarte lipicios, pe măsură ce îl frămânți, se va transflorma într-un aluat elastic și se va desprinde de marginile bolului. Dacă simți că mai e nevoie de puțină făină, mai presară un pic.
  • Când aluatul este gata (durează cam 15 minute frământatul manual), pune-l într-un castron uns cu puțin ulei de măsline. Acoperă cu o folie alimentară și lasă-l să crească timp de 1 oră.
  • Pregătește 2 tăvi tapetate cu foi de copt.
  • După ce aluatul și-a dublat volumul, scoate-l pe blatul înfăinat și împarte în două părți. Ia pe rând fiecare jumătate de cocă și întinde-o cu mâna pe foaia de copt din tavă pentru a obține o formă alungită, ca de frunză (mai lată sus, puțin mai îngustă jos). Crestează ușor și pe margini, din loc în loc să îi creezi o formă neregulată.
  • După ce ai întins-o pe foaia de copt, crestează pe mijloc cu ajutorul unui cuțit (până la 2-3 cm de partea de sus și de jos), apoi pe fiecare lateral mai crestează de cîteva ori (4-5 tăieturi). Lărgește puțin crestăturile cu mîna pentru ca marginile aluatului să nu se lipească iar între ele.
  • Acoperă cu un prosop și mai lasă să crească 30 de minute.
    Preîncălzește cuptorul la 220 °C.
  • Stropește cu ulei de măsline pe deasupra, presară câțiva fulgi de sare și pune decorul (frunzele de salvie, rondelele de măsline). Coace la cuptor pentru 15 minute la 220 °C.
  • Scoate pâinea fougasse și servește-o caldă cu ce ai tu poftă: unt, brânză, prosciutto, hummus etc.