Dacă ai un robot care să te ajute cu frământarea aluatului, e foarte bine, scapi de durerea de mâini. Eu nu am, așa că am făcut totul manual și durează mai mult. Pune făina într-un bol, adaugă și sarea și ierburile aromate. Dizolvă drojdia în jumătate din apa măsurată și adaug-o peste făină. Pune și restul de apă, uleiul și începe să le amesteci și apoi să frămânți. La început, aluatul va fi foarte lipicios, pe măsură ce îl frămânți, se va transflorma într-un aluat elastic și se va desprinde de marginile bolului. Dacă simți că mai e nevoie de puțină făină, mai presară un pic.
Când aluatul este gata (durează cam 15 minute frământatul manual), pune-l într-un castron uns cu puțin ulei de măsline. Acoperă cu o folie alimentară și lasă-l să crească timp de 1 oră.
Pregătește 2 tăvi tapetate cu foi de copt.
După ce aluatul și-a dublat volumul, scoate-l pe blatul înfăinat și împarte în două părți. Ia pe rând fiecare jumătate de cocă și întinde-o cu mâna pe foaia de copt din tavă pentru a obține o formă alungită, ca de frunză (mai lată sus, puțin mai îngustă jos). Crestează ușor și pe margini, din loc în loc să îi creezi o formă neregulată.
După ce ai întins-o pe foaia de copt, crestează pe mijloc cu ajutorul unui cuțit (până la 2-3 cm de partea de sus și de jos), apoi pe fiecare lateral mai crestează de cîteva ori (4-5 tăieturi). Lărgește puțin crestăturile cu mîna pentru ca marginile aluatului să nu se lipească iar între ele.
Acoperă cu un prosop și mai lasă să crească 30 de minute. Preîncălzește cuptorul la 220 °C. Stropește cu ulei de măsline pe deasupra, presară câțiva fulgi de sare și pune decorul (frunzele de salvie, rondelele de măsline). Coace la cuptor pentru 15 minute la 220 °C.
Scoate pâinea fougasse și servește-o caldă cu ce ai tu poftă: unt, brânză, prosciutto, hummus etc.