Go Back Email Link

Creme brulee cu ciocolată și cireșe

Course Dessert
Prep Time 15 minutes
Cook Time 1 hour 20 minutes
Total Time 1 hour 35 minutes
Author Andreea

Ingredients

  • 350 ml smântână dulce (35% grăsime)
  • 150 ml lapte integral
  • 80 g zahăr
  • 100 g ciocolată neagră
  • 5 gălbenușuri
  • 200 g cireșe curățate de sâmburi și codițe
  • 4-5 linguri zahăr pentru crusta de deasupra

Instructions

  • Preîncălzește cuptorul la 120 grade C. Pregătește o tavă cu margini înalte pentru a o folosi la bain-marie, pentru copt și câteva vase tip ramekin sau altele care rezistă în cuptor.
  • Pune într-o crăticioară, pe foc, smântâna și laptele, plus jumătate din zahăr. Amestecă pentru a dizolva zahărul și ține pe foc până se apropie de punctul de fierbere. Dă-o deoparte de pe foc, adaugă și ciocolata și amestecă bine pentru omogenizare.
  • Într-un bol, mixează ușor gălbenușurile cu cealaltă jumătate de cantitate de zahăr. Varsă încet mixul de smântână-lapte-ciocolată peste gălbenușuri, continuând să mixezi la viteză mică.
  • Strecoară compoziția printr-o sită deasă - ajută să devină mai mătăsoasă. Poți da skip acestei etape dacă nu ai sită sau vrei să meargă mai rapid lucrurile.
  • Așază cireșele, tăiate jumătăți, în vasele pentru creme brulee. Poți păstra câteva pentru a le pune și deasupra.
  • Pune compozitia de creme brulee în micile vase alese, presară cireșe dacă mai ai de pus, și apoi așază-le cu grijă în tavă.
  • Toarnă apă în tavă, având grijă să nu depășească marginile vaselor cu cremă.
  • Coace la bain-marie timp de 1 oră și 10-20 de minute, la 120 grade C. Când s-au copt, scoate cu grijă tava, apoi vasele cu creme brulee din apă și lasă-le să se răcească. Pune-le la frigider pentru 2-3 ore.
  • "Arderea zahărului" se face pentru fiecare porție, înainte de servire. Se presară un strat generos de zahăr deasupra cremei și, cu ajutorul unei torțe de cofetărie, se arde zahărul până se caramelizează și se face o crustă solidă. Dacă nu ai o astfel de torță, poți folosi partea de sus a cuptorului pentru a arde zahărul.