Go Back Email Link

Dulceață de rubarbă cu vanilie

Course Breakfast
Prep Time 15 minutes
Cook Time 20 minutes
Total Time 35 minutes
Author Andreea

Ingredients

  • 900 g rubarbă curățate, spălate și tăiate bucățele
  • 400 g zahăr
  • 1 păstaie de vanilie
  • 1/2 lămâie (doar sucul)

Instructions

  • Pune tijele de rubarbă tăiate în bucăți de aproximativ 1-2 cm în vasul în care vei prepara dulceața. Eu folosesc, de regulă, un tuci mic. Ideal ar fi să aibă o bază mai groasă, ca să nu se lipească fructele de fundul oalei.
  • Adaugă și zahărul peste rubarbă și pune cratița pe foc mic.
  • Taie în jumătate păstaia de vanilie și ia cu vârful cuțitului semințele aromate și adaugă-le peste rubarbă. Pune și păstaia să fiarbă în dulceață, o scoți la final și, între timp, va da și ea un plus de aromă.
  • Deși Ia început pare că nu este suficient lichid, vei vedea că, în câteva minute, rubarba se înmoaie și împreună cu zahărul formează suficient de mult lichid astfel încât să nu fie necesar să adaugi apă.
  • Ia din când în când spuma care se formează la suprafața dulceții. Când consistența devina mai groasă (este și în funcție de cum îți place consistența ei) și bucățile de rubarbă s-au înmuiat, oprește focul.
  • Scoate păstaia de vanilie, adaugă sucul de lămâie și amestecă bine.
  • Pregătește unul-două borcane - ai grijă să fie curate și uscate. Pune dulceața fierbinte în borcane, închide ermetic cu capac și întoarce borcanul cu gura în jos pentru câteva minute.
  • Lasă să se răcească de tot înainte de a pune borcanele la păstrare în cămară. Pune și o etichetă drăguță, ca să știi exact ce este în borcan peste câteva luni :).