Go Back Email Link

Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și usturoi

Prep Time 30 minutes
Cook Time 30 minutes
2 hours
Total Time 3 hours
Author Andreea

Ingredients

Aluat

  • 300 g făină
  • 1 1/2 lingurițe sare
  • 1/2 plic drojdie uscată
  • 1/2 linguriță zahăr
  • 250 ml apă călduță
  • 2 linguri ulei de măsline + pentru uns vasul în care va dospi aluatul

Topping

  • 150 g roșii cherry
  • 1-2 crenguțe rozmarin proaspăt
  • 2-3 căței de usturoi pisați
  • fulgi sare pentru presărat deasupra
  • 3 linguri ulei de măsline pentru pus deasupra aluatului

Instructions

  • Pune drojdia uscată și zahărul în apa călduță. Lasă 5-10 minute să se activeze drojdia.
  • Într-un vas încăpător, amestecă făina și sarea, apoi pune treptat ingredientele lichide: apa cu drojdia și uleiul de măsline.
  • Încorporează bine ingredientele și apoi frământă până obții un aluat fin, nelipicios (aproximativ 5-10 minute).
  • Unge vasul cu puțin ulei de măsline, așază aluatul, stropește cu ulei de măsline și deasupra aluatului și acoperă cu o folie de plastic. Lasă să se dospească aluatul 2 ore la temperatura camerei sau poși pune la frigider pentru minim 12 ore pentru o dospire lentă la rece.
  • Când aluatul și-a dublat volumul, preîncălzește cuptorul la 220°C. Unge o tavă sau o tigaie cu ulei de măsline.
  • Așază aluatul și întinde-l cu ajutorul degetelor spre marginile tăvii/tigăii.
  • Acum vine partea cea mai distractivă: să faci adâncituri cu degetele în aluatul pufos :).
  • Amestecă uleiul de măsline cu usturoiul pisat, apoi toarnă cele 3 linguri de măsline pe toată suprafața aluatului.
  • Așază roșiile cherry deasupra aluatului - eu am avut un ciorchine mare pe care l-am așezat în mijloc, dar le poți pune și răsfirat pe toată suprafața.
  • Presară frunzulițe de rozmarin deasupra, apoi fulgii de sare.
  • Mai lasă 15-20 de minute focaccia în tavă/tigaie înainte de a o băga la cuptor.
  • Coace focaccia 30 de minute la 220°C.
  • Servește-o caldă, ruptă direct cu mâna și asortată cu ce ai mai bun prin casă :).