Pune drojdia uscată și zahărul în apa călduță. Lasă 5-10 minute să se activeze drojdia.
Într-un vas încăpător, amestecă făina și sarea, apoi pune treptat ingredientele lichide: apa cu drojdia și uleiul de măsline.
Încorporează bine ingredientele și apoi frământă până obții un aluat fin, nelipicios (aproximativ 5-10 minute).
Unge vasul cu puțin ulei de măsline, așază aluatul, stropește cu ulei de măsline și deasupra aluatului și acoperă cu o folie de plastic. Lasă să se dospească aluatul 2 ore la temperatura camerei sau poși pune la frigider pentru minim 12 ore pentru o dospire lentă la rece.
Când aluatul și-a dublat volumul, preîncălzește cuptorul la 220°C. Unge o tavă sau o tigaie cu ulei de măsline.
Așază aluatul și întinde-l cu ajutorul degetelor spre marginile tăvii/tigăii.
Acum vine partea cea mai distractivă: să faci adâncituri cu degetele în aluatul pufos :).
Amestecă uleiul de măsline cu usturoiul pisat, apoi toarnă cele 3 linguri de măsline pe toată suprafața aluatului.
Așază roșiile cherry deasupra aluatului - eu am avut un ciorchine mare pe care l-am așezat în mijloc, dar le poți pune și răsfirat pe toată suprafața.
Presară frunzulițe de rozmarin deasupra, apoi fulgii de sare.
Mai lasă 15-20 de minute focaccia în tavă/tigaie înainte de a o băga la cuptor.
Coace focaccia 30 de minute la 220°C.
Servește-o caldă, ruptă direct cu mâna și asortată cu ce ai mai bun prin casă :).