Curăță ceapa și taie-o solzișori.
Într-o oală încăpătoare, pune uleiul de măsline să se încingă. Adaugă ceapa tăiată și amestecă pentru ca uleiul să acopere cât mai uniform toată ceapa.
Lasă ceapa să se gătească aproximativ 20 de minute, la foc mic, amestecând din când în când. După acest interval de timp, ceapa se va fi înmuiat și începe să se mai închidă la culoare.
Adaugă untul, zahărul brun și puțină sare. Mărește intensitatea focului la mediu și amestecă mai des în ceapă deoarece acum începe caramelizarea (încă vreo 20 de minute).
Adaugă și usturoiul tăiat mărunt și lasă să se gătească și acesta pentru 2-3 minute.
Adaugă vinul și amestecă bine, râcâind cu lingura baza cratiței pentru a dezlipi eventualele bucăți de ceapă lipite de oală. Lasă să fiarbă și să se evapore alcoolul cam 5 minute.
Toarnă supa de pui sau de vită în oală, peste ceapă. Pune frunzele de dafin, apoi acoperă cu capacul și lasă să fiarbă la foc mic pentru aproximativ 30 de minute.
Scoate din supă frunzele de dafin, mai adaugă sare (după gust) și puțin piper proaspăt râșnit.