Go Back Email Link

Focaccia festivă

Prep Time 20 minutes
Cook Time 35 minutes
Dospire 2 hours
Total Time 2 hours 55 minutes
Author Andreea

Ingredients

Aluat

  • 500 g făină din grâu dur
  • 1 linguriță sare
  • 1 plic drojdie uscată
  • 330 ml apă călduță
  • 2 linguri ulei de măsline extravirgin + pentru a pune deasupra focacciei
  • 2 linguri griș de adăugat pe fundul tăvii de copt

Topping

  • 10-12 rămurele rozmarin
  • 2 feliuțe brânză de capră (rulou)
  • 12-15 roșii cherry
  • fulgi de sare de presărat deasupra focacciei, înainte de copt

Instructions

  • Amestecă apa călduță și drojdia și lasă 5 minute deopate, să se activeze drojdia.
  • Adaugă sarea peste făină și pune-le împreună într-un bol.
  • Măsoară 2 linguri de ulei de măsline din cel mai bun pe care îl ai și toarnă-l în mixul de apă și drojdie.
  • Toarnă apa cu drojdie și ulei peste făină și începe să le amesteci. După ce amestecul începe să capete consistența unui aluat, frământă bine timp de 10 minute.
  • Unge un castron cu puțin ulei de măsline și adaugă aluatul. Acoperă cu un prosop și lasă să crească timpe de 1-2 ore sau până își dublează volumul.
  • Când aluatul este dospit, pregătește tava în care vei coace focaccia, punând pe fundul ei două linguri de griș.
  • Pune aluatul în tavă și trage ușor de el ca să acoperi întreaga suprafață a tăvii. Toarnă 3-4 linguri de ulei de măsline deasupra și apoi apasă cu degetele pe aluat ca să îi faci mici adâncituri.
  • Stropește ramurile de rozmarin cu puțin ulei de măsline, ca să previi arderea acestuia în cuptor.
  • Din una din feliile de brînză de capră, decupează o steluță cu un cutter de biscuiți sau direct cu cuțitul dacă nu ai un astfel de cutter. Restul de brânză rupe-o în bucăți mici și modelează biluțe asemănătoare globulețelor din bradul de Crăciun.
  • Aranjează rozmarinul pe suprafașa focacciei pentru a sugera un brad: două crenguțe pentru trunchi, apoi restul ca ramuri, plecând de sus cu ramuri mai lungi și continuând mai jos cu ramuri mai scurte.
  • Adaugă pe ramurile din rozmarin roșiile cherry și biluțele de brânză, iar în vârful "bradului" așază steluța din brânză.
  • Acoperă tava cu un prosop și mai lasă focaccia să dospească 30-40 de minute.
  • Preîncălzește cuptorul la 200 grade C.
  • După a doua dospire, presară câțiva fulgi de sare peste focaccia și pune-o la copt pentru 30-35 de minute,.
  • Servește-o caldă cu orice îți place alături.