Go Back Email Link

Cheesecake cu afine

Course Dessert
Author Andreea

Ingredients

Bază cheesecake

  • 300 g biscuiți cu ovăz
  • 120 g unt topit

Cremă cheesecake

  • 500 g cremă de brânză la temperatura camerei
  • 250 g brânză mascarpone la temperatura camerei
  • 120 g zahăr
  • 2 linguri amidon
  • 3 buc ouă la temperatura camerei
  • 1 linguriță extract de vanilie
  • 125 g afine proaspete

Topping afine

  • 300 g afine proaspete
  • 2 linguri zahăr brun
  • 1/2 lamâie (zeama)

Instructions

Pregătire bază cheesecake

  • Preîncălezște cuptorul la 180 grade C. Unge cu unt/spray cu ulei o tavă de copt cu bază detașabilă (20 cm diametru).
  • Mărunțește biscuiții cu ajutorul robotului de bucătărie sau pune-i într-o pungă cu zip și lovește-i ușor cu un sucitor. Indiferent de metoda aleasă, rezultatul trebuie să fie același: o textură fină.
  • Pune biscuiții mărunțiți într-un castron și toarnă peste ei untul topit. Amestecă bine cu o spatulă pentru ca biscuiții să absoarbă untul și totul să capete o textură nisipoasă de aluat.
  • Răstoarnă aluatul de biscuiți în tava de copt, presează bine atât pe baza tăvii, cât și pe pereți, pe o înălțime de aproximativ 4 cm.
  • Pune la copt blatul pentru 8-10 minute, la 180 grade C. Scoate apoi tava și lasă să se răcorească un pic. Micșorează temperatura cuptorului la 140 grade C pentru a pregăti coptul cheesecake-ului.

Pregătire cremă cheesecake

  • În vasul de mixer, pune crema de brânză și mascarponele. Amestecă puțin, la viteză mică, folosind paleta robotului (sau amestecă totul cu un tel manual - nu recomand mixerul obișnuit, pentru că introduce mai mult aer în compoziție și există un risc mai mare de crăpare).
  • Amestecă zahărul cu amidonul și pune-le în vasul cu crema de brânză. Amestecă din npou, la viteză mică, tot cu ajutorul paletei (sau cu telul manual).
  • Când zahărul s-a integrat în compoziție, adaugă ouăle întregi, treptat, unul câte unul. Continuă la viteză mică, tot cu paleta.
  • După ce ai terminat de pus ouăle, adaugă extractul de vanilie. Oprește robotul de bucătărie (dacă ai folosit) și pune afinele proaspete. Amestecă ușor, cu ajutorul unei spatule.
  • Toarnă compoziția în tava cu blatul de biscuiți. Scutură puțin tava pentru a te asigura că nu sunt bule de aer la suprafață.
  • Pune tava în cuptor pentru 55-60 de minute, la o temperatură de 140 grade C. Dacă știi că tava nu este perfect etanșă, pune dedesubtul ei o altă tavă care să preia eventualele scurgeri sau înfoliază partea de jos a tăvii cu ajutorul foliei de aluminiu.
  • Cheesecake-ul este gata când marginile sunt bine închegate și ușor rumenite, iar mijlocul este încă ușor moale. Nu îți face griji, în timpul răcirii, și mijlocul va deveni bine închegat.
  • Lasă cheesecake-ul să se răcească în cuptor pentru 1 oră, cu ușa întredeschisă, apoi scoate-l pe blatul de bucătărie să se răcească de tot.

Pregătire topping afine

  • Pune afinele, zahărul și zeama de lămâie într-o crăticioară, la foc mic. Lasă-le doar până când afinele se înmoaie, dar încă își păstrează forma, aproximativ 10-15 minute.

Asamblare cheesecake

  • Când cheesecake-ul s-a răcit de tot, pune-i deasupra topping-ul de afine. Servește cu mare poftă, e delicios!