Go Back Email Link

Tartă cu somon afumat și sparanghel

Course Main Course
Prep Time 30 minutes
Cook Time 35 minutes
Refrigerare aluat 45 minutes
Total Time 1 hour 50 minutes
Author Andreea

Ingredients

Aluat

  • 250 g făină
  • 150 g unt rece, tăiat cuburi
  • 1/2 linguriță sare
  • 1 buc ou
  • 50 ml apă rece

Umplutură

  • 150 g somon afumat, bucățele
  • 150 g sparanghel curățat
  • 50 g brânză gorgonzola
  • 50 g mix brânză rasă (Mozzarella, Comte, Emmentaler)
  • 3 buc ouă
  • 120 ml smântână pentru gătit

Instructions

Pregătire aluat

  • Amestecă făina cu sarea, apoi pune untul, cuburi. Frământă totul între degete până obții textura de firirimituri.
  • Adaugă oul întreg și apa. Adună totul într-o bilă de aluat, fără a frământa aluatul. Pune-l la rece pentru 30 de minute.
  • După cele 30 de minute, preîncălzește cuptorul la 190 grade C și unge cu unt o tavă de copt (cam 22-24 cm).
  • Întinde aluatul pe blatul înfăinat, apoi așează-l cu grijă în tavă. Înțeapă cu furculița de câteva ori suprafața acestuia.
  • Pentru a-l coace "în orb", pune deasupra o foaie de copt tăiată cam pe măsura tăvii și, peste ea, ceva greutate (boabe de fasole, năut, orez, pietricele).
  • Coace aluatul timp de 20 de minute la 190 grade C. La jumătatea timpului, înlătură greutatea și foaia de copt de pe aluat.

Pregătire umplutură

  • Blanșează sparanghelul. Fierbe apă într-o cratiță, iar în momentul în care apa dă în clocot, pune sparanghelul curățat de partea lemnoasă. Lasă-l pentru 2 minute în apa clocotită, apoi scoate-l direct într-un vas cu apă rece-rece (2 cuburi de gheata în apă ar fi perfecte).
  • După 3-4 minute, scoate-l pe un șervet de bucătărie și tamponează-l pentur a elimina umezeala. Taie-l apoi în bucăți de 2 cm lungime. Păstrează 2-3 fire întregi și câteva capete pentru decor, dacă vrei.
  • Bate ouăle într-un castron, apoi adaugă smântâna de gătit și mai bate un pic, pentru a omogeniza totul.
  • Somonul fiind deja sărat, nu mai este necesar să pui sare la umplutură.

Asamblare tartă

  • Așază bucățile de sparabghel pe întreaga suprafață a aluatului copt. Presară apoi bucățile de somon, cuburile de gorgonzola și brânza răzuită.
  • Toarnă amestecul de ou și smântână peste restul ingredinetelor din umplutură.
  • Decorează cu bucățile de sparanghel păstrate (dacă este cazul).
  • Coace tarta pentru 35 de minute la 190 de grade C. Mănânc-o cu poftă!