Pune afinele (cele 400g) într-o crăticioară pe foc, împreună cu cele 2 linguri de zahăr și sucul de la o jumătate de lămâie.
Lasă-le să fiarbă încet, vreo 10 minute, până când afinele se înmoaie și se formează un sos de fructe.
Oprește focul, răstoarnă conținutul într-o sită deasă și apasă cu lingura pentru a obține un sos de fructe fin. Lasă-l deoparte.
Bate frișca, adaugă apoi laptele condensat și mixează doar cât să se combine cele două.
Toarnă sosul de afine pesste mixul de frișcă și lapte condensat, amestecă ușor cu un tel de mână până se combină complet. Vei fi uimit de culoarea minunată pe care o vor da afinele.
Toarnă totul într-o formă de chec/vas ce merge la congelator. Dacă vrei, adaugă câteva afine proaspete în interior.
Acoperă cu folie și pune tava la congelator pentru 5-6 ore sau peste noapte.
Înainte de a o servi, scoate înghețata cu 10 minute înainte. Pune cu o lingură de înghețată în cornete sau în cupe speciale. Adaugă câteva afine proaspete ca topping. Enjoy!