Într-un bol mare, rupe biscuiții în bucăți mai mari. Se văd mai frumos în felii atunci când sunt bucăți mai mari decât dacă ar fi sfărâmați foarte mărunt.
Pune la încălzit laptele împreună cu zahărul, amestecă pentru a ajuta să se topească mai ușor zahărul.
Între timp, pune nucile, tocate grosiere, într-o tavă la cuptor pentru 7-8 minute, la 180 grade C, doar cât să devină mai crocante și să li se intensifice aromele.
Când ajunge la punctul de fierbere, lasă 1-2 minute, apoi oprește focul. Adaugă cacaua și untul, apoi amestecă bine pentru a omogeniza compoziția.
Toarnă amestecul peste bucățile de biscuiți și nucile coapte. Pune și esența de rom și amestecă bine cu mâna ca să se întrepătrundă aromele, iar lichidul să fie absorbit de biscuiți.
Împarte compoziția în jumătate și formează cu mâna două "salamuri". Învelește salamurile de biscuiți în foaie de copt/folie alimentară și leagă capetele cu puțină sfoară sau pune câte un clips.
Pune cele două salamuri de biscuiți la frigider pentru a se solidifica. Cel mai bine este să lași la frigider peste noapte înainte de a tăia feliile.
(Opțional) Dacă îl vei pune pe masa de Crăciun, poți da salamul de biscuiți prin nucă de cocos răzuită, apoi pune deasupra câteva coacăze și rămurele de rozmarin. Enjoy!