Go Back Email Link

Quiche cu praz caramelizat și brânză de capră

Prep Time 30 minutes
Cook Time 1 hour
Total Time 1 hour 30 minutes
Servings 4 porții

Ingredients

Aluat fraged franțuzesc

  • 180 g făină
  • 95 g unt tăiat cubulețe
  • un vârf de linguriță de sare
  • 40 ml apă rece
  • 1 gălbenuș ou
  • Un vârf de cuțit de unt pentru uns tava de tartă

Umplutură

  • 2 fire praz potrivite ca dimensiune
  • 4 ouă
  • 200 g brânză capră telemea
  • 200 ml smânână lichidă
  • 1 lingură de unt
  • sare, piper, oregano pentru asezonare

Instructions

  • Înainte de toate, apucă-te să faci aluatul. Durează puțin, e simplu și, cu siguranță, gustul acestuia e mult mai bun decât orice aluat de cumpărat. Sa nu mai vorbim de satisfacția pe care o ai văzând cum, din câteva ingrediente simple, iese ceva atât de sofisticat 😊.
  • Pune făina într-un castron, sarea și adaugă untul tăiat cuburi. Amestecă-le cu mâna până se incorporează untul și ai multe-multe firimituri în castron.
  • Fă un loc în centrul castronului și pune acolo apa și gălbenușul. Amestecă totul până ce firimiturile de făină cu unt se transformă într-un aluat omogen. Mai presară puțină făină dacă este cazul, ca să faci coca să se dezlipească de mâini și de castron.
  • Nu trebuie framântat, o data ce s-a omogenizat, formează o bilă din aluat și pune-l la frigider pentru cel puțin 30 minute.
  • Când au trecut cele 30 de minute, presară făină pe blatul delucru și întinde aluatul într-o foaie care să depășească diametrul tăvii de tartă pe care o ai, nu uita de laterale! Înțeapă cu furculița sau dă cu o rolă specială pentru aluat. Așează foaia în tavă, cu grijă, apăsând ușor cu degetele la îmbinarea fundului tăvii cu lateralele acesteia. Pasul acesta e necesar pentru că la copt, aluatul tinde să se strângă, te-ai putea trezică înălțimea rămâne prea mică!
  • Taie surplusul de aluat, de jur împrejurul tăvii. Ca să daio formă mai draguță marginilor, apasă ușor cu dinții unei furculițe pe acestea.Dacă ți se pare greu, o poți lăsa și fără brizbrizuri, va fi mai rustică.
  • Va trebui acum să o coci „în orb” (adică fără umplutură, doar aluatul) în cuptorul preîncălzit, la 180 grade C, pentru 25 minute, cu o greutate din fasole/orez sau bile speciale pentru așa ceva (da, există!) puse pe o foaie de copt în interiorul tartei, ca să nu crească atunci când se coace. La minutul 15, înlătură foaia cu greutatea din interiorul tăvii și continuă să coci până se rumenește, pericolul de umflare a aluatului a trecut.
  • Când s-a terminat de copt aluatul, scoate-l și lasă-l 10 minute să se răcorească, timp în care te poți apuca de umplutură. Taie prazul în felii cam de 1 cm grosime (partea albă și cea verde mai groasă, până la frunzele care se despică) și pune-le să se călească ușor într-o tigaie cu unt. Când încep să se înmoaie ușor și sa devină aurii și încep să se caramelizeze pe margini, întoarce-le pe cealaltă parte. Scoate-le apoi într-un bol și pune-le deoparte.
  • Adaugă brânza ruptă în bucățele peste aluatul copt. Bate ouăle cu telul, cu puțină sare, apoi pune și smântâna lichidă peste ou și omogenizează. Așază cu grijă rondelele de praz călite astfel încât să creezi o formă estetică tartei. Toarnă compoziția de ou și smântână în tavă, presară oregano și piper și dă la cuptor pentru 30 de minute, la 180 grade C.