Go Back Email Link

Galetă cu căpșuni

Course Dessert
Prep Time 20 minutes
Cook Time 45 minutes
Total Time 1 hour 5 minutes

Ingredients

Aluat fraged:

  • 250 g făină
  • 125 g unt rece, tăiat cubulețe
  • 50 ml apă foarte rece
  • 30 g zahăr
  • 1 gălbenuș
  • un vârf linguriță sare

Umplutură căpșuni:

  • 450 g căpșuni curățate și spălate tăiate în 2 sau în 4, în funcție de mărime
  • 4-5 linguri zahăr brun
  • 2 lingurițe amidon
  • 3 linguri griș

Suplimentar

  • 1 gălbenuș bătut pentru a unge marginile galetei înainte de a o băga la cuptor
  • 1 linguriță zahăr brun pentru a-l presăra pe marginile galetei

Instructions

  • Preîncălzește cuptorul la 180 grade C.
  • Pregătește mai întâi aluatul. Pune făina în castron, adaugă untul cubluețe și amestecă-le cu mâna până obții multe-multe frimituri. În mijlocul castronului cu făină și unt, adaugă apa, zahărul, sarea și gălbenușul și amestecă-le pe toate până se omogenizează. Nu trebuie să îl frămânți mai mult de atât, adună aluatul într-o bilă și pune-l la frigider pentru 30 minute.
  • Cât timp aluatul stă la rece, taie căpșunile dacă sunt mai mari, în 2 sau în 4, sau lasă-le întregi dacă sunt micuțe. Pune-le într-un bol împreună cu zahărul și amidonul (amestecă-le puțin pentru ca fructele să se „îmbrace” cu zahărul și amidonul). Amidonul are rolul de a îngroșa sucul pe care fructele și-l vor lăsa în timpul coacerii, la fel și cele 3linguri de griș pe care le punem pe aluatul întins, înainte de a pune fructele.
  • Scoate aluatul de la frigider și întinde-l (iese o galetă mare sau 2-3 mai mici, după preferință), apoi presară grișul pe suprafața acestuia, lăsând cam 4-5  cm marginile libere. Adaugă căpșunile pe aluat, lăsând aceeași margine de aluat liberă. Îndoaie spre interior marginilea luatului, de jur împrejur, apăsând ușor pentru a lipi între ele pliurile care se formează. Mijlocul galetei rămâne neacoperit de aluat. Unge cu gălbenuș marginile galetei pentru a-i da o culoare frumoasă, apoi presară puțin zahăr brun.
  • Coace galeta timp de 40-45 minutela 180 grade C, până când aluatul se rumenește, iar fructele se încheagă.