Go Back Email Link

Galetă cu căpșuni și rubarbă

Course Dessert
Prep Time 45 minutes
Cook Time 45 minutes
Total Time 1 hour 30 minutes
Servings 8

Ingredients

Aluat fraged

  • 250 g făină
  • 125 g unt rece, tăiat cubulețe
  • 1 praf sare
  • 50 ml apă rece
  • 1 gălbenuș

Umplutură fructe

  • 250 g căpșuni tăiate în jumătăți/sferturi sau lăsate întregi dacă sunt mici
  • 250 g tije de rubarbă tăiate în bucăți de 3-4 cm lungime
  • 120 g zahăr brun
  • 2 lingurițe zeamp de lămâie
  • 20 g amidon
  • 3 linguri griș

Finisare galetă

  • 1 gălbenuș pentru uns marginile galetei
  • 1 linguriță zahăr brun pentru presărat pe marginea galetei

Instructions

  • Prepară aluatul ca în rețeta de aici. Lasă-l la rece pentru cel puțin 30 de minute.
  • Preîncălzește cuptorul la 180 grade C.
  • Pune într-un bol fructele spălate și taiate în bucățele, apoi adaugă zahărul, zeama de lămâie și amidonul. Amidonul are rolul de a îngroșa sucul pe care fructele și-l vor lăsa în timpul coacerii.
  • Întinde aluatul, apoi presară 3 linguri de griș pe suprafața acestuia, lăsând cam 4-5 cm marginile libere. Grișul are același rol de a absorbi din sucul fructelor și de a nu lăsa aluatul să se inmoaie în partea de jos.
  • Pune fructele pe aluat, lăsând aceeași margine de aluat liberă. Îndoaie spre interior marginile aluatului, de jur împrejur. Mijlocul galetei, plin cu fructe, va rămâne neacoperit. Marginile aluatului vor face niște pliuri din loc în loc, apasă ușor pe ele ca să lipească aceste între ele. Unge cu gălbenuș marginile galetei, apoi presară puțin zahăr brun.
  • Coace galeta timp de 40-45 minute la 180 grade C, până când aluatul se rumenește, iar fructele se încheagă. Mirosul de fructe coapte, în special aroma de căpșuni, îți va inunda bucătăria în tot acest timp.