Dă prin răzătoare manuală dovleceii (fără coajă) sau apelează cu încredere la robotul de bucătărie pentru a simplifica această operațiune, presară puțină sare și lasă-i deoparte să își lase zeama vreo 10-15 minute. Scurge-i cât poți de bine de lichidul rezultat (vei avea o surpriză când vei vedea cât de multă zeamă și-au lăsat).
Rade și morcovii. Taie și mărunțește usturoiul. Alege și spală bine toate plantele aromatice pe care vrei să le pui, apoi taie-le mărunt. Amestecă într-un castron dovleceii, morcovii și aromaticele, fărâmițează brânza deasupra, pune oul, sare, piper și făina și amestecă bine până se omogenizează.
Pune o tigaie cu ulei pe foc și așteaptă să se încingă puțin. Între timp, poți începe să formezi chiftelele. Ia în palmă o cantitate mică din amestec, formeaz o bilă pe care o aplatizezi ușor și așaz-o cu grijă în tigaie. Repetă operațiunea pentru fiecare chiftea în parte, cât îți încap în tigaie – vreo 3-4. Din întreaga cantitate ies cam vreo 10-12 bucăți (depinde și de cât de mari le faci, eu le-am făcut cam de 7 cm diametru).
Întoarce-le după 4-5 minute pe cealaltă parte cu ajutorul unei spatule, cu grijă să nu se rupă. Când s-au rumenit pe ambele părți, scoate-le pe șervet de hârtie.