Go Back Email Link

Tartă cu lămâie

Course Dessert
Cuisine French
Prep Time 35 minutes
Cook Time 25 minutes
Răcire 3 hours
Total Time 4 hours
Author Andreea

Ingredients

Aluat

  • 200 g făină
  • 100 g unt rece tăiat cubulețe
  • 30 ml apă rece
  • 3 linguri zahăr pudră
  • 1 gălbenuș
  • 1 praf de sare

Crema de lămâie

  • 5 gălbenușuri
  • 150 g zahăr
  • coaja rasă de la două lămâi
  • 90 ml zeamă de lămâie
  • 100 g unt

Decor

  • felii de lămâie
  • coajă de lămâie

Instructions

Pregătire aluat

  • Pune făina într-un castron sau în bolul unui robot de bucătărie. Adaugă untul tăiat cubulețe, un praf de sare și amestecă făina cu untul (sau mixează puțin cu robotul) până s-au facut multe-multe firimituri de aluat.
  • După ce s-a încorporat untul, adaugă apa, gălbenusul și zahărul și continuă să amesteci totul până se leagă și capătă consistența unui aluat. Pune aluatul la rece pentru cel puțin 30 de minute.
  • Preîncălzește cuptorul la 180°C. Unge forma de tartă (diametru de 23 cm) cu puțin unt.
  • Întinde aluatul suficient de mare pentru a ajunge să îl întorci peste marginile formei de copt. Înțeapă ușor cu furculița partea de jos a aluatului. Pune o foaie de copt peste aluat și așază o greutate peste (orez, boabe de fasole, pietricele speciale de copt) și coace “în orb” pentru 25 de minute.
  • După primele 15 minute, înlătură foaia de copt și greutatea folosită și lasă să se rumenească și în interior. Când este gata, scoate aluatul și lasă-l să se răcească puțin cât timp pregătești crema.

Pregătire cremă de lămâie

  • Separă ouăle și pune deoparte cele 5 gălbenușuri (albușurile le poți folosi altădată pentru a face o Pavlova, de exemplu).
  • Adaugă zahărul și coaja de lămâie într-un castron. Freacă între degete zahărul și coaja de lămâie pentru a intensifica aroma de lămâie.
  • Pune gălbenușurile într-un vas de inox cu bază dublă (sau folosește tehnica bain-marie) pentru ca ouăle să nu se coacă prea repede și să devină omletă :). Bate-le ușor cu un tel.
  • Adaugă peste gălbenușuri zahărul aromatizat cu coaja de lămâie. Amestecă din nou cu telul. Toarnă zeama de lâmâie și mixează până se încorporează.
  • Pune compoziția obținută pe aragaz, la foc mic și continuă să amesteci cu telul.
  • Când începe să se îngroașe (cam la 85°C dacă ai un termometru de cofetărie), dă-o la o parte de pe foc. Adaugă untul tăiat bucățele și amestecă bine ca să se omogenizeze.
  • Pentru o textură foarte fină și catifelată, îți recomand să o treci și printr-o sită foarte fină.

Asamblare tartă

  • Toarnă crema peste aluatul copt și nivelează cu ajutorul unei spatule. Pune tarta cu lămâie la frigider să se închege bine crema (1-2 ore măcar).
  • Decorează cu felii de lămâie, zahăr pudră, bezele, coajă de lămâie, frunze de mentă sau aplică orice altă ideea creativă ai.