Go Back Email Link

Tarta de căpșuni cu migdale și sirop de cimbru

Course Dessert
Cuisine French
Prep Time 30 minutes
Cook Time 40 minutes
răcire aluat 1 hour 20 minutes
Total Time 2 hours 30 minutes
Author Andreea

Ingredients

Aluat fraged dulce cu migdale

  • 125 g făină
  • 65 g făină de migdale
  • 65 g unt rece, tăiat cubulețe
  • 65 g zahăr
  • 1 ou întreg
  • 1 gălbenuș
  • 1 praf de sare

Sirop de cimbru

  • 2 linguri apă
  • 2 linguri zeamă de lămâie
  • 50 g zahăr
  • 8 crenguțe de cimbru proaspăt

Crema de patiserie

  • 375 ml lapte
  • 1 păstaie de vanilie
  • 5 gălbenușuri
  • 90 g zahăr
  • 40 g făină
  • 2 linguri sirop de cimbru
  • 1 lingură unt

Decorare

  • 500 g căpșuni proaspete curățate și tăiate jumătăți
  • 1 lingură sirop de cimbru
  • 2 linguri migdale felii

Instructions

Aluatul

  • Pentru aluat, pune în robotul de bucătărie făina, făina de migdale, un praf de sare și untul rece, tăiat cubulețe. Pulsează de câteva ori până se înfrățesc untul și făinile.
  • Adaugă zahărul și mixează puțin. În cele din urmă, pune și oul întreg și gălbenușul și pulsează amestecul de câteva ori până compoziția se strânge într-un aluat. Nu mixa/pulsa mai mult decât este necesar. Pune aluatul la rece pentru o oră.

Siropul de cimbru

  • Siropul de cimbru se face rapid și ușor. Pune apa, zeama de lămâie și zahărul într-o crăticioară pe foc. Când zahărul s-a dizolvat, adaugă crenguțele de cimbru și lasă să fiarbă la foc mic pentru 5 minute. Strecoară siropul și pune-l deoparte.

Crema de patiserie

  • În acest moment poți pregăti crema de patiserie parfumată cu vanilie și sirop de cimbru. Bate gălbenușurile cu zahărul până obții o cremă de un galben pal. Adaugă și făina și mixează din nou.
  • Pune laptele într-o cratiță pe aragaz, să se încălzească. Taie pe jumătate (pe lung) păstaia de vanilie, ia cu vârful cuțitului semințele din interior și adaugă-le în lapte. Aruncă în lapte și bucățile rămase de la păstaia de vanilie – vor da și ele gust aromat. Chiar înainte să dea în clocot, ia-l de pe foc, scoate păstaia de vanilie și toarnă jumătate din cantitate peste compoziția de gălbenuș, zahăr și făină.
  • Bate cu telul bine, să se omogenizeze, apoi pune și restul de lapte și continuă să le mixezi. Răstoarnă totul în cratița în care a fost laptele și repune vasul pe foc mic. Amestecă permanent cu telul ca să nu se lipească.
  • Când crema începe să dea în clocot, mai ține-o un minut pe foc amestecând energic. Dă apoi la o parte vasul, răstoarnă crema într-un bol și adaugă 1 lingură de unt și 2 linguri de sirop de cimbru. Acoperă cu o folie alimentară direct pe suprafața cremei, ca să nu se formeze pojghiță.

Coacere aluat

  • Pregătește tava de copt ungând-o cu puțin unt. Preîncălzește cuptorul la 175°C. Scoate aluatul din frigider și întinde-l pe blatul bine înfăinat. Pune foaia de aluat în tavă, apăsând bine pe margini pentru a îmbrăca bine forma de tartă. Înlătură excesul de aluat trecând cu sucitorul pe deasupra marginilor tăvii. Mai pune aluatul cu tavă cu tot la frigider 20 minute/10 minute la congelator.
  • Coace aluatul cu o foaie de copt și o greutate în interior (orez, fasole etc) pentru 15 minute, apoi înlătură foaia de copt și greutatea și mai coace încă 10 minute. Scoate aluatul copt și lasă-l să se răcească,

Asamblare tartă și decorare

  • Umple aluatu copt cu crema de patiserie. Așază deasupra căpșunile tăiate jumătăți. Unge fructele cu puțin sirop de cimbru (le dă luciu, dar le și păstrează mai bine), apoi presară feliile de migdale deasupra. Desertul este gata de savurat!