Go Back Email Link

Babka cu pesto de leurdă

Course Appetizer, Side Dish
Prep Time 30 minutes
Cook Time 1 hour
Dospire aluat 2 hours
Total Time 3 hours 30 minutes
Author Andreea

Ingredients

Aluat

  • 250 ml lapte
  • 1 plic drojdie uscată
  • 500 g făină
  • 60 g unt moale + 1-2 linguri unt topit pentru uns deasupra
  • 1 ou
  • 2 lingurițe zahăr
  • 2 lingurițe sare

Pesto leurdă

  • 50 g leurdă
  • 30 g semințe de pin sau migdale
  • 30 g parmezan răzuit
  • 60 ml ulei de măsline
  • zeama de la o jumătate de lămâie
  • asezonare cu sare și piper

Instructions

  • Încălzește puțin lapte, să fie doar călduț ca să nu afecteze drojdia. Toarnă-l într-un bol mai mare în care vei pregăti aluatul. Pune și pliculețul de drojdie uscată și amestecă pentru a o dizolva. Lasă să acționeze pentru 10-15 minute.
  • Apoi, adaugă peste amestecul de lapte și drojdie restul de ingrediente: făina, oul, sarea, zahărul și untul. Amestecă bine și apoi începe să frămânți cam 10 minute. Aluatul trebuie să devină fin și elastic. Pune o folie deasupra bolului în care se află aluatul și lasă sa crească circa 2 ore.
  • Intre timp, poți face pesto-ul: pune toate ingredientele într-un blender vertical și mixează până se omogenizează și capătă o textură fină și cremoasă.
  • După cele 2 ore de dospit, preîncălzește cuptorul la 170°C. Pregătește o formă de copt tip cozonac și tapetează cu o foaie de copt.
  • Scoate aluatul din castron și întinde-l într-o forma dreptunghiulară (cam 1 cm grosime). Întinde sosul pesto pe toată suprafața aluatului. Rulează dintr-un capăt până la celălalt capăt. Taie de-a lungul ruloului de aluat în 2 fâșii pe care apoi le împletești. (vezi imaginile explicative)
  • Mută aluatul împletit în forma de copt, cu grijă, apăsând ușor pe capetele aluatului ca să intre dedesubt și să obții o formă frumoasă. Unge cu puțin unt topit și pune la copt cam 55-60 de minute (poți face testul scobitorii). Lasă să se răcească puțin în tavă înainte de servire.