Go Back Email Link

Galetă cu sparanghel, ricotta și brânză Feta

Course Main Course
Cuisine French
Prep Time 30 minutes
Cook Time 30 minutes
Răcire aluat 1 hour
Total Time 2 hours
Author Andreea

Ingredients

Aluat

  • 200 g făină
  • 100 g unt cubulețe
  • 1/2 linguriță sare
  • 1 gălbenuș
  • 3 linguri apă

Umplutură

  • 300 g sparanghel
  • 1 lingură unt
  • 1 lingură ulei de măsline
  • 250 g ricotta
  • 100 g brânză Feta
  • sare, piper, oregano

Asamblare

  • 1 gălbenuș pentru uns marginile galetei

Instructions

Pregătire aluat

  • Pune făină și sarea într-un castron. Adaugă untul cubulețe și amestecă-le cu degetele pentru a forma multe-multe firirmituri. Când ai terminat cu încorporarea untului, pune apa și gălbenușul în mijlocul castronului și amestecă din nou. Nu trebuie frământat prea mult, doar până obții un aluat omogen.
  • Formează o bilă de aluat, pune-o într-o folie de plastic și dă-o la rece pentru cel puțin 30 de minute.

Pregătire umplutură

  • Pune la fiert apă într-un vas, adaugă și puțină sare.
  • Rupe partea lemnoasă a sparanghelului (încearcă să ândoi un pic tulpina la bază, acolo unde se rupe ușor înseamnă că începe partea mai fragedă).
  • Când apa a dat în clocot, pune sparanghelul și lasă-l 2-3 minute, apoi scoate-l într-un vas cu apă cât mai rece (ideal ar fi să pui câteva cuburi de gheață în apă ca să fie cât mai rece - oprește gătirea sparanghelului și îi păstrează culoarea verde).
  • Pune untul și uleiul de măsline într-o tigaie, adaugă sparanghelul scurs de apă și uscat cu ajutorul unui șervet de bucătărie. Asezonează cu sare și piper. Lasă-l 3-4 minute să se îmbrace în unt, scuturând din când în când tigaia pentru a întoarce sparanghelul pe toate părțile. Scoate-l din tigaie și lasă-l deoparte.
  • Scurge ricotta dacă este cazul. Fărâmițează brânza Feta.

Asamblare și coacere

  • Preîncălzește cuptorul la 180°C.
  • Scoate aluatul de la frigider și întinde-l cu sucitorul pe o suprafață înfăinată. Mută cu grijă aluatul pe tava tapetată cu hârtie de copt.
  • Întinde ricotta cu o lingură pe toată suprafața aluatului, lăsând doar marginiel libere (cam 2 cm de jur-împrejur). Presară bucățile de brânză Feta.
  • Pune sparanghelul întreg ca ultim strat. Presară puțină sare, piper și oregano deasupra.
  • Îndoaie marginile libere ale aluatului, apoi unge-le cu gălbenușul bătut.
  • Coace galeta timp de 25-30 de minute la 180°C.