Go Back Email Link

Tartă de ciocolată neagră și zmeură

Course Dessert
Prep Time 30 minutes
Cook Time 25 minutes
Total Time 55 minutes
Author Andreea

Ingredients

Aluat

  • 250 g făină
  • 125 g unt rece tăiat cuburi
  • 2 linguri cacao
  • 50 g zahăr
  • 1 gălbenuș
  • 50 ml apă

Ganache ciocolată neagră

  • 400 g ciocolată neagră
  • 350 ml smântână grasă
  • 30 g unt

Decor

  • 300 g zmeură proaspătă

Instructions

Pregătire aluat

  • Cerne făina și cacaua într-un castron. Pune peste făină și cacao untul tăiat cuburi și amestecă-le până obții o textură fărâmicioasă.
  • Adaugă gălbenușul de ou, apa și zahărul în mijlocul amestecului de făină, cacao și unt. Combină-le pe toate până când ingredientele încep să se omogenizeze și să se trasforme într-un aluat fin.
  • De îndată ce ai o textură omogenă, nu mai "lucra" aluatul. Pune-l într-o folie de plastic sau o pungă și apoi la rece pentru 30-60 de minute.
  • Unge cu unt o tavă de tartă (aproximativ 24 cm).
  • După acest repaos la rece, întinde aluatul și așază-l în forma de tartă. Înțeapă cu o furculiță ușor, de câteva ori pe suprafața aluatului.
  • Mai pune la rece o dată tava cu aluat cu tot (circa 30 de minute la frigider sau 15 minute la congelator). Cât mai sta aluatul la rece în tavă, preîncălzește cuptorul la 180 grade C.
  • Coace aluatul de tartă timp de 25 de minute, "în orb" (pe o folie de copt așezată peste aluat, pune o greutate, fie pietricele speciale, fie fasole/orez). La 15 minute de la începerea timpului de copt, înlătură foaia cu greutatea și coace restul de timp fără.

Pregătire ganache de ciocolată

  • Pune smântâna într-o crăticioară pe aragaz, la foc mic până începe să dea în clocot.
  • Toarnă smântâna fierbinte peste dropsurile/bucățile de tabletă de ciocolată. Lasă 3-4 minute așa, fără să amesteci, apoi amestecă ușor cu un tel pentru a omogeniza crema de ciocolată.
  • Când ciocolata s-a topit, adaugă și untul cuburi și amestecă din nou cu telul pentru a omogeniza totul.
  • Lasă să se răcorească puțin înainte de a o turna în coaja de tartă coaptă.

Asamblare

  • Toarnă ganache-ul în aluatul copt, poți opta pentru un design neted sau unul mai dinamic, făcut cu spatula (cum am procedat eu). Pune la rece pentru o oră și apoi decorează cu zmeură (poți alege să folosești și alte fructe, după preferințe).