Go Back Email Link

Tartă rustică cu mere

Course Dessert
Prep Time 30 minutes
Cook Time 30 minutes
Refrigerare aluat 30 minutes
Total Time 1 hour 35 minutes
Author Andreea

Ingredients

Aluat

  • 200 g făină
  • 130 g unt rece
  • un praf de sare
  • 2 lingurițe zahăr brun
  • 1 gălbenuș
  • 4 linguri apă rece

Umplutură mere

  • 5-6 mere potrivite ca mărime fără miez, taiate felii
  • 3 lingurițe zahăr brun
  • 1 lingură unt topit
  • 1 gălbenuș pentru ungerea marginilor tartei
  • zahăr Muscovado pentru presărat pe marginile tartei

Instructions

Pregătire aluat

  • Pune toate ingredientele pentru aluat într-un robot de bucătărie și mixează puțin, cât să se formeze firimituri de unt cu făină și apoi să se adune într-o compoziție de aluat.
  • În acest punct, când aluatul începe să se formeze, oprește robotul și scoate compoziția într-un castron. Formează o bilă de aluat și pune-o la rece pentru măcar 30 de minute.

Pregătire mere

  • Spală merele și scoate-le mijlocul cu semințe, fie cu un instrument special pentru asta, fie tăindu-le în jumătăți și folosind cuțitul.
  • Taie apoi felii subțiri de circa 1 cm. Pune-le în apă cu zeamă de lămâie ca să împiedici oxidarea.

Asamblare și coacere tartă

  • Scoate aluatul de la rece și întinde-l cu ajutorul sucitorului pe o suprafață pe care ai presărat puțină făină. Întinde aluatul până obții un disc cu diametrul cam de 28-30 cm
  • Așază merele radial, suprapunând feliile câte un pic și lăsând o margine de aluat liberă, cam de 2-3 cm de jur împrejur. După ce termini primul cerc de felii, începe un al doilea rând (și un al treilea dacă este cazul, la mine au fost doar 2 rânduri și un mijloc cu 4-5 feliuțe).
  • Presară cele 2 lingurițe de zahăr brun deasupra merelor. Topește untul și unge merele cu o pensulă.
  • Îndoaie marginile libere ale aluatului peste mere de jur împrejur. Unge cu gălbenuș marginile tartei și apoi presară puțin zahăr Muscovado pe aceste margini.
  • Coace tarta rustică la 190 grade pentru 30 de minute.
  • Servește-o caldă simplă sau cu frișcă, înghețată sau smântână maturată deasupra. Enjoy!