Go Back Email Link

Tartă Tatin cu mere

Course Dessert
Prep Time 15 minutes
Cook Time 30 minutes
Total Time 45 minutes
Author Andreea

Ingredients

  • 300 g aluat de foietaj (eu am folosit aluat cumpărat)
  • 8-10 mere potrivite curățate de coajă și înlăturate cotorul și semințele
  • sucul de la 1/2 lămâie
  • 100 g zahăr brun
  • 1/2 linguriță scorțișoară
  • 80 g unt cubulețe

Instructions

  • Preîncălzește cuptorul la 190 grade C.
  • Curăță merele de coajă, îndepărtează cotorul și semințele și taie-le în sferturi. Stropește-le cu zeamă de lămâie pe măsură ce le-ai terminat de curățat pentru a nu se oxida.
  • Într-o tigaie (sau tavă) care merge băgată la cuptor, camd de 30 cm diametru, pune zahărul și lasă-l să se dizolve încet, fără să amesteci. În schimb, poți roti ușor tigaia pentru a ajuta să se dizolve în anumite porțiuni unde pare că se topește mai încet. Lasă pe foc până când zahărul se dizolvă de tot și capătă o culoare aurie.
  • Adaugă untul și scorțișoara, apoi așază feliile de mere circular și lasă-le să se gătească în tigaie pentru 10 minute.
  • Cât timp se fac merele, întinde foaia de foietaj și taie o formă circulară, cu vreo 2 cm mai mare decât diametrul tigăii. Te poți ajuta de o farfurie ca să tai aluatul.
  • După ce trec cele 10 minute, așază aluatul rotund deasupra merelor, înțeapă de câteva ori cu furculița și bagă tigaia (tava) la cuptor pentru aproximativ 30 de minute (aluatul se rumenește).
  • Când este gata, lasă tarta să se răcească puțin înainte de a o răsturna pe o farfurie mai mare decât diametrul tigăii (pune farfuria deasupra tigăii și apoi cu o mișcare rapidă învârte tigaia pentru a răsturna tarta pe farfurie).
  • Servește caldă, simplă sau cu puțină înghețată. Yummy!