Curăță legumele și taie-le în bucăți mari - le vei pasa la final, după fierbere, așa că nu trebuie să te stresezi cu mănuțitul lor.
Curăță perele de coajă și elimină cotorul cu semințe - pulpa rămasă taie-o cuburi.
Pune untul și uleiul într-o cratiță încăpătoare. Adaugă legumele tăiate, puțină sare și lasă-le 3-4 minute să se călească ușor.
Adaugă apa (supa de legume) peste legume, pune și bucățile de pară, acoperă cu un capac și lasă să fiarbă aproximativ 25-30 de minute (încearcă țelina cu o furculiță, dacă intră ușor, înseamnă că s-a fiert).
Pasează totul cu ajutorul unui mixer vertical, adaugă smânâna, mai pune și puțină sare (după gust) și amestecă bine. În funcție de consistență, mai poți adăuga puțină apă fierbinte.
Servește cu puțin cimbru proaspăt deasupra și cu pâinea preferată (baghetă, pâine cu maia sau crutoane). Yummy!