Go Back Email Link

Prăjitură bundt cu dovleac și glazură de ciocolată

Course Dessert
Prep Time 15 minutes
Cook Time 50 minutes
Author Andreea

Ingredients

  • 250 g făină
  • 2 lingurițe prag de copt
  • 1 linguriță bicarbonat de sodiu
  • 1 linguriță scorțișoară măcinată
  • 1/2 linguriță nucșoară măcinată
  • 1/2 linguriță sare
  • 170 g zahăr
  • 120 ml ulei vegetal (eu am folosit de floarea soarelui)
  • 2 ouă
  • 1 linguriță extract de vanilie
  • 350 g dovleac copt (piure)*
  • 240 g smântână acră

Glazură de ciocolată

  • 100 g ciocolată neagră
  • 50 ml smântână dulce (pentru frișcă)

Piure dovleac

  • 1 dovleac mic sau 1/2 dovleac mediu

Instructions

Pregătire piure de dovleac

  • Curăță dovleacul de coajă și de semințe. Pune-l pe o foaie de copt, tăiat în jumătăți sau sferturi și bagă-l la cuptor pentru 40-50 de minute (până când pulpa dovleacului se înmoaie).
  • Pune dovleacul copt în vasul unui blender și mixează cu un blender vertical pentru a obține o textură cremoasă, de piure.
  • Măsoară cantitatea care îți trebui pentru prăjitură și pune-o deoparte. Din restul poți face un piure de tip "sărat", pe care să îl folosești ca garnitură la o friptură, de exemplu.

Pregătire prăjitură

  • Preîncălzește cuptărul la 180 grade C. Pregătește o formă de copt tip bundt, ungând-o cu puțin ulei sau unt și cu un strat subțire de făină.
  • Combină ingredientele uscate (fără zahăr) într-un singur vas (făina, agenții d ecreștere, sarea, mirodeniile).
  • Într-un castron mare, pune ouăle, uleiul, zahărul, esența de vanilie, piureul de dovleac și smântâna acră și mixează-le până obții o consistență omogenă.
  • Toarnă compoziția prăjiturii în tava bundt și pune-o la cuptor pentru aproximativ 50 de minute (poți testa cu o scobitoare dacă s-a copt).
  • Scoate prăjitura din cuptor și las-o 10-15 minute să se răcească în forma bundt, apoi scoate-o pe un grilaj de bucătărie și las-o să se răcească de tot.

Pregătire glazură

  • Încălzește smântâna dulce până ajunge la momentul de fierbere.
  • Toarnă smântâna fierbinte peste ciocolată și amestecă până obții o glazură cremoasă. Lasă să se îngroașe puțin înainte de a o turna peste prăjitură.