Go Back Email Link

Rulouri cu scorțișoară și ciocolată

Course Dessert
Prep Time 30 minutes
Cook Time 20 minutes
Dospire aluat 2 hours 30 minutes
Total Time 3 hours 20 minutes
Author Andreea

Ingredients

Aluat

  • 200 ml lapte
  • 1 plic drojdie uscată
  • 2 linguri zahăr
  • 30 g unt
  • 300 g făină
  • 1/2 linguriță sare

Umplutură scorțișoară + ciocolată

  • 50 g unt moale
  • 80 g zahăr brun
  • 2 lingurițe scorțișoară
  • 100 g ciocolată neagră dropsuri sau bucăți mici

Glazură

  • 100 g zahăr pudră
  • 2-3 linguri suc portocale sau apă
  • 1 linguriță extract de vanilie

Instructions

Pregătire rulouri

  • Pune laptele împreună cu zahărul într-o crăticioară, pe foc și amestecă până când se topește zahărul. Dă crăticioara la o parte adaugă untul. Amestecă și toarnă într-un castron. Lasă să se răcească puțin înainte de a adăuga drojdia uscată.
  • Când compoziția cu lapte este doar călduță, poți pune pliculețul cu drojdia uscată, amestecă puțin, apoi lasă 10 minute să se activeze.
  • După cele 10 minute, adaugă făina și sarea. Amestecă în compoziție cu o lingură de lemn până când capătă textura unui aluat. Framântă aluatul de mână timp de 10 minute sau pune totul într-un robot de bucătărie ca să fie mai ușor.
  • Când aluatul devine elastic și fin, dă-i forma unei bile și pune-l într-un castron uns în prealabil cu puțin ulei ca să nu se lipească de margini. Acoperă cu folie și lasă să crească pentru 2-3 ore.
  • Când aluatul a crescut, scoate-l din castron și întinde-l pe blatul presărat cu puțină făină. Cu ajutorul sucitorului, formează un dreptunghi de aproximativ 30 cm x 40 cm.
  • Acum poți începe să întinzi umplutura pe suprafața aluatului: prima dată, untul moale. Apoi, presară zahărul și scorțișoara, iar în cele din urmă, bucățelele/dropsurile de ciocolată.
  • Rulează aluatul cu tot cu umplutură, apoi taie ruloul lung obținut în aproximativ 10-12 bucăți.
  • Unge o tavă sau o tigaie cu puțin unt sau pune o foaie de copt. Așază rulourile, lăsând un pic de loc între ele. Acoperă tava/tigaia cu un prosop și lasă-le să mai crească 1 oră.
  • Preîncălzește cuptorul la 190 grade C. Coace rulorurile timp de 20-25 de minute, până când se rumenesc.
  • Lasă-le să se răcească puțin înainte de a le glazura.

Glazură

  • Amestecă zahărul pudră cu sucul de portocale și extractul de vanilie până obții o consistență potrivită (nici foarte lichidă, dar nici foarte groasă).
  • Adaugă glazura peste rulouri. Acum sunt gata de servire.