Go Back Email Link

Tartă cu ceapă

Course Main Course
Author Andreea

Ingredients

Aluat

  • 250 g făină
  • 125 g unt Elle&Vire rece, tăiat cuburi
  • 1 gălbenuș
  • 50 ml apă rece
  • 1/2 linguriță sare

Umplutură

  • 600 g ceapă tăiată fin
  • 50 g unt Elle&Vire
  • 3 buc ouă
  • 100 ml smântână pentru gătit
  • 200 ml lapte
  • 75 g brânză răzuită (eu am folosit un amestec de Emmentaler și Comte)
  • sare, piper, nucșoară pentru asezonare
  • 1 gălbenuș pentru uns marginile tartei

Instructions

Pregătire aluat

  • Pune în robotul de bucătărie făina, sarea și untul, mixează de câteva ori pentru a le transforma în firimituri, adaugă apoi gălbenușul și apa rece și mai pulsează un pic până se adună totul într-un aluat.
  • Adună aluatul din vasul robotului, formează un disc, pune-l într-o pungă și bagă-l la frigider pentru cel puțin 30 de minute.

Pregătire umplură

  • Pune untul într-o tigaie mai mare. Când s-a topit, adaugă ceapa tăiată fin (eu am taiat-o și rondele, și solzișori). Nu îți face giji dacă pare cam mare cantitatea, se va diminua volumul după ce se călește în unt.
  • În timp ce se călește ceapa, bate ouăle într-un castron, apoi adaugă laptele și smântâna. Omogenizează compoziția cu ajutorul telului și apoi pune și brânza răzuită. Asezonează cu puțină sare, piper și nucșoară.
  • Când ceapa s-a înmuiat și începe să devină aurie, oprește focul și toarnă compoziția cu ouă peste. Amestecă bine.

Asamblare tartă

  • Preîncălzește cuptorul la 190 grade C. Pregătește o formă de tartă, ungând-o cu puțin unt.
  • Scoate aluatul de la rece și întinde-l pe o suprafață înfăinată. Pune foaia de aluat în forma de copt, ajustează marginile. Mai pune aluatul cu tot cu tavă la congelator, pentru 10 minute.
  • După cele 10 minute, scoate tava cu aluat și toarnă compoziția. Unge marginile aluatului cu puțin gălbenuș de ou.
  • Pune tarta la copt în cuptor pentru 35-40 de minute, până când umplutura se încheagă bine și capătă o culoare aurie.
  • Scoate tarta și las-o să se răcească pentru 10 minute, apoi servește-o alături de o salată. Delicios!