Go Back Email Link

Tort Mărțișor cu vanilie, mascarpone și zmeură

Course Dessert
Prep Time 1 hour
Cook Time 30 minutes
Total Time 1 hour 30 minutes
Author Andreea

Ingredients

Blat

  • 6 buc ouă separate (albușuri-gălbenușuri), la temperatura camerei
  • 160 g zahăr
  • 160 g făină cernută
  • 60 ml ulei vegetal
  • 30 ml lapte la temperatura camerei
  • 2 lingurițe extract de vanilie
  • un praf de sare

Cremă mascarpone-vanilie

  • 250 ml smântână pentru frișcă
  • 2 linguri zahăr pudră
  • 250 g mascarpone
  • 2 lingurițe extract de vanilie

Strat zmeură

  • 200 g gem de zmeură (sau mix fructe de pădure)

Sos zmeură

  • 200 g zmeură congelată
  • 5 linguri zahăr

Glazură bezea elvețiană

  • 4 buc albușuri la temperatura camerei
  • 200 g zahăr

Topping

  • 125 g zmeură proaspătă

Instructions

Pregătire blat

  • Preîncălzește cuptorul la 160 grade C. Pregătește două forme de copt cu bază detașabilă. Unge-le cu puțin ulei și pune la bază și o hârtie de copt. Eu am folosit forme de copt cu diametrul de 20 cm.
  • Separă ouăle. Albușurile și zahărul se bat până obții o spumă lucioasă și fermă.
  • Pune un praf de sare peste gălbenușuri și bate-le ușor cu o furculiță. Toarnă-le treptat peste albușuri și încorporează-le cu ajutorul unei spatule încet, pentru a nu pierde aerul înglobat la baterea albușurilor.
  • Adaugă și făina, cam în trei etape, amestecând-o la fel de ușor cu spatula.
  • Combină uleiul, laptele și extractul de vanilie, adaugă peste acest amestec o lingura din compozișia de blat, apoi toarnă totul înapoi în bol. Încorporează ușor.
  • Toarnă compoziția cât mai egal în cele două forme de copt, nivelează ușor deasupra și pune-le în cuptor pentru aproximativ 30-35 de minute.
  • Când sunt coapte, scoate blaturile și lasă-le să se răcească timp de 10 minute în forme, apoi scoate-le pe un grătar de cofetărie.
  • Când s-au răcit, taie-le în două, ca să obținem 4 straturi.

Pregătire cremă

  • Bate smântâna și zahărul pudră până obții o frișcă pufoasă.
  • Separat, bate mascarponele și apoi adaugă-l treptat peste frișcă. Adaugă la final și extractul de vanilie. Pune la rece până la folosire.
  • Pregătește gemul de zmeură pentru a fi gata de folosit.

Pregătire sos zmeură

  • Pune zmeura congelată și zahărul într-o crăticioară, pe foc. Amestecă din când în când.
  • După ce a scăzut, oprește focul. Trebuie să aibă o consistență mai groasă, o vei folosi pentru a orna baza glazurii.
  • Dă printr-o sită deasă ca să obținem un sos fin. Pune-l deoparte.

Asamblare tort

  • Pune primul strat de blat pe o farfurie întinsă. Pune jumătate din crema de mascarpone și vanilie, întinde-o cu o spatulă.
  • Pune al doilea strat de blat. Aici întinde gemul de zmeură.
  • Adaugă al treilea blat și întinde pe el restul de cremă de mascarpone cu vanilie.
  • În final, pune al patrulea strat de blat. Pune la rece până pregătești glazura.

Pregătire glazură de bezea elvețiană

  • Pune pe foc o crăticioară cu puțină apă. Deasupra acesteia, așează castronul cu albușurile pe care le vei mixa ușor.
  • Adaugă zahărul și continuă să mixezi la viteză mică, pe bain-marie, până când zahărul se topește și albușurile sunt și ele tratate termic.
  • Apoi, ia castronul de pe bain-marie, pune-l pe blat așezat pe un prosop ca să nu alunece și mixează la viteză mare până când obții o bezea lucioasă și fermă.

Finalizare tort

  • Glazurează tortul cu bezea, atât deasupra, cât și de jur-împrejur. Folosește o spatulă și încearcă să dai o formă drăguță glazurii.
  • Cu ajutorul unei pensule, decorează partea de jos a glazurii de bezea cu sosul de zmeură, cam 2 cm înălțime, de jur împrejur.
  • Pune deasupra zmeură proaspătă. Enjoy!