Go Back Email Link

Mucenici moldovenești

Course Dessert
Prep Time 20 minutes
Cook Time 30 minutes
Dospire aluat 2 hours
Total Time 2 hours 50 minutes
Author Andreea

Ingredients

Aluat

  • 500 g făină
  • 70 g unt moale
  • 2 gălbenușuri
  • 200 ml lapte călduț
  • 100 ml smântână lichidă călduță
  • 75 g zahăr
  • 7 g drojdie uscată
  • 1/2 linguriță sare
  • 1 linguriță extract de vanilie
  • 1 ou pentru a unge mucenicii înainte de a-i coace
  • 2 linguri lapte pentru a unge mucenicii înainte de a-i coace

Topping

  • 200 g miere, ușor încălzită pentru a fi mai fluidă
  • 100 g nucă măcinată

Instructions

Pregătire aluat

  • Pune făina, zahărul și sarea în vasul unui robot de bucătărie echipat cu un cârlig pentru frământat. Pulsează pentru a le amesteca. Adaugă apoi drojdia uscată și gălbenușurile. Mixează din nou.
  • În timp ce ingredientele deja puse se amestecă, adaugă laptele și smântâna călduțe și extractul de vanilie. Continuă să mixezi.
  • Când vezi că începe să aibă consistența unui aluat, pune, treptat, câte puțin unt, așteptând să se încorporeze înainte de a adăuga altul.
  • După ce tot untul s-a încorporat, lasă robotul să lucreze pentru vreo 7-8 minute până când devine elastic și nu se mai lipește de pereții vasului.
  • Pune aluatul într-un castron și acoperă cu folie alimentară sau cu un prosop de bucătărie. Lasă să crească într-un mediu călduț, aproximativ 1,5-2 ore.

Formare și coacere mucenici

  • Când aluatul s-a dospit, scoate-l din vas și împarte-l în bucăți cam de 75 g (ies cam 15 bucăți).
  • Ia fiecare bucată de aluat și rulează-l în mâini până obții o formă alungită cam de 20-25 cm lungime.
  • Din fiecare bucată lungă formează un 8. Așază mucenicii astfel formați pe o tavă tapetată cu folie de copt. Lasă puțin loc între ei pentru că vor mai crește și în tavă. Procedează la fel cu toate bucățile de aluat.
  • Acoperă cu un prosop tăvile cu mucenicii formați și lasă-i să mai crească 30 de minute. Între timp, preîncălzește cuptorul la 180 grade C.
  • Înainte de a-i băga la cuptor, unge mucenicii cu oul bătut ușor cu furculița și amestecat cu 2 linguri de lapte.
  • Coace mucenicii timp de 15 minute la 180 grade C, până când se rumenesc.

Adăugare topping miere și nucă

  • Imediat ce i-ai scos din cuptor, toarnă cu o lingură miere călduță peste ei și apoi presară nucă măcinată. Sunt buni calzi (ulterior îi poți încălzi la microunde).