Go Back Email Link

Tartă cu mere și cremă de migdale

Course Dessert
Prep Time 30 minutes
Cook Time 45 minutes
Refrigerare aluat 30 minutes
Total Time 1 hour 45 minutes
Author Andreea

Ingredients

Aluat

  • 200 g făină
  • 50 g făină de migdale
  • un praf de sare
  • 2 linguri zahăr pudră
  • 1 buc ou
  • 2 linguri apă rece

Cremă de migdale (frangipane)

  • 150 g unt moale
  • 90 g zahăr
  • 3 buc ouă
  • 150 g făină de migdale
  • 3 linguri făină

Mere

  • 3 buc mere medii

Sirop finisare (opțional)

  • 50 ml apă
  • 2 linguri zahăr brun
  • 1 linguriță scorțișoară

Instructions

Pregătire aluat

  • Amestecă într-un castron făina, făina de migdale, un praf de sare, zahărul pudră și untul rece, tăiat în cuburi. Fărâmițează între degete ingredientele până obții o textură sfărâmicioasă.
  • Adaugă oul întreg și apa rece. Acum aluatul se va aduna și îl vei putea strânge într-o bilă aplatizată. Pune aluatul la rece pentru 30 de minute.
  • Preîncălzește cuptorul la 180 grade C. Unge cu unt o tavă de tartă.
  • După cele 30 de minute, întinde aluatul pe o suprafață înfăinată. Așază foaia de aluat în tava de tartă. Coace aluatul în orb punând în interior o foaie de copt și o greutate: boabe de orez/năut/fasole, pentru 25 de minute. La jumătatea timpului, înlătura foaia de copt și greutatea de pe aluat ca să se rumenească și în interior.
  • Scoate aluatul când s-a rumenit și lasă-l deoparte să se răcească.

Crema de migdale

  • Pune untul și zahărul într-un bol și mixează până obții o textură cremoasă.
  • Adaugă ouăle, făina de migdale și făina, mixează din nou până se omogenizează.

Pregătire mere

  • Eu am folosit mere Red Love, cu interiorul roșu, dar poți folosi și alte soiuri cu pulpa mai fermă.
  • Taie merele în jumătăți, scoate semințele și înlătură cotorul. Taie apoi jumătățile în felii foarte subțiri, ideal pe o răzătoare specială (mandolină).
  • După ce ai terminat toate merele de feliat, pregătește câteva forme de brioșe (eu am unele de silicon) care să fie suportu pentru micii trandafiri creați din feliile de măr.
  • Pentru a face un trandafir din felii de măr, așază felie cu felie, în linie orizontală, ușor suprapuse, cam 15-20 felii. Începi să rulezi feliile din capătul inițial, până ajungi la celalălat capăt.
  • Pune trandafirul creat într-o formă de brioșă pentru a-l ține să nu se desfacă. Procedează la fel până termini feliile de măr.

Pregătire sirop finisare

  • Pune ingredientele într-o crăticioară, pe foc, pentru câteva minute, până se topește zahărul și începe să se îngroașe.

Asamblare și coacere tartă

  • Pune crema frangipane în interiorul aluatului copt. Nivelează cu ajutorul unei spatule.
  • Așază trandafirii din felii de măr pe toată suprafața tartei.
  • Coace tarta pentru 45-50 de minute, acoperind cu o folie de aluminiu primele 30 de minute, pentru a nu se arde feliile de măr.
  • Tarta este gata când crema de migdale s-a întărit și s-a rumenit. Scoate din cuptor și las-o să se răcească pentru 15-20 de minute, apoi o poți scoate din forma de tartă.
  • Opțional, o poți unge cu puțin sirop (apă, zahăr, scorțișoară). Se servește ușor călduță. Enjoy!