Go Back Email Link

Supă de sparanghel

Total Time 40 minutes

Ingredients

  • 700 g sparanghel verde doar partea fragedă
  • 200 g boabe mazăre congelata sau proaspătă
  • 1 buc ceapă
  • 1 buc morcov
  • 1 buc păstârnac
  • sucul de la 1 lime sau 1 lămâie mică, dacă nu ai lime
  • 1.5 l apă
  • 1 lingură unt
  • 200 ml smânână pentru gătit
  • sare pentru asezonare

Instructions

  • Încălzește apa în fierbătorul electric. Curăță sparanghelul de partea lemnoasă – ca să știi cam unde începe partea fragedă, prin tatonări: încearcă să îndoi partea de jos, dacă aceasta nu se rupe ușor, mută-te puțin mai sus și încearca iar. Acolo unde se rupe cu ușurință înseamnă că e locul unde sparanghelul devine mai fraged. Te sfătuiesc să nu ai milă de partea lemnoasă, nu e gustoasă în mâncare și, mai mult, s-ar putea să te facă să nu mai vrei să mănânci și altădată. Elimină partea lemnoasă ca să te bucuri de gustul fraged și bun. Taie-l în bucăți și pune-l deoparte.
  • Pregătește și celelalte legume: curăță, spală și taie grosier ceapa, morcovul, păstârnacul, pune la îndemână mazărea (eu am folosit congelată).
  • Pune untul să se topească într-un vas pe aragaz, adaugă legumele și un praf de sare, amestecă puțin să le acoperi pe toate cu untul topit. Lasă-le 3-4 minute să se călească.
  • Adaugă apa fierbinte și lasă să fiarbă în voie cam 20-25 minute, poți încerca sparanghelul cu o furculiță ca să verifici textura.
  • Dă la o parte de pe foc cratița, pasează cu un blender.
  • Adaugă smântâna lichidă și zeama de lime. Verifică și consistența, dacă vrei mai lichidă, mai adaugă puțină apă clocotită.
  • Amestecă și gustă pentru asezonare. Repune pe foc oala până mai dă în 2-3 clocote. Acum este gata.