Încălzește apa în fierbătorul electric. Curăță sparanghelul de partea lemnoasă – ca să știi cam unde începe partea fragedă, prin tatonări: încearcă să îndoi partea de jos, dacă aceasta nu se rupe ușor, mută-te puțin mai sus și încearca iar. Acolo unde se rupe cu ușurință înseamnă că e locul unde sparanghelul devine mai fraged. Te sfătuiesc să nu ai milă de partea lemnoasă, nu e gustoasă în mâncare și, mai mult, s-ar putea să te facă să nu mai vrei să mănânci și altădată. Elimină partea lemnoasă ca să te bucuri de gustul fraged și bun. Taie-l în bucăți și pune-l deoparte.
Pregătește și celelalte legume: curăță, spală și taie grosier ceapa, morcovul, păstârnacul, pune la îndemână mazărea (eu am folosit congelată).
Pune untul să se topească într-un vas pe aragaz, adaugă legumele și un praf de sare, amestecă puțin să le acoperi pe toate cu untul topit. Lasă-le 3-4 minute să se călească.
Adaugă apa fierbinte și lasă să fiarbă în voie cam 20-25 minute, poți încerca sparanghelul cu o furculiță ca să verifici textura.
Dă la o parte de pe foc cratița, pasează cu un blender.
Adaugă smântâna lichidă și zeama de lime. Verifică și consistența, dacă vrei mai lichidă, mai adaugă puțină apă clocotită.
Amestecă și gustă pentru asezonare. Repune pe foc oala până mai dă în 2-3 clocote. Acum este gata.