Go Back Email Link

Tartă cu rubarbă și cremă frangipane

Course Dessert
Prep Time 30 minutes
Cook Time 45 minutes
Total Time 1 hour 15 minutes
Servings 8

Ingredients

Aluat

  • 250 g făină
  • 125 g unt rece tăiat cubulețe
  • 50 ml apă rece
  • 2 linguri zahăr
  • 1 gălbenuș

Crema frangipane

  • 80 g unt
  • 60 g zahăr
  • 100 g făină de migdale
  • 2 ouă
  • 2 linguri făină
  • 1 linguriță extract de vanilie

Rubarba

  • 300 g tije de rubarba
  • 2 linguri zahăr brun
  • 1 lingură unt

Instructions

  • Aluatul se face simplu, urmează instrucțiunile de aici. Pune-l la rece pentru 30 minute.
  • Taie capetele tijelor de rubarbă, spală-le și apoi taie-le bucățele. Există diferite modalități de a orna tartele cu rubarbă, depinde de grosimea tulpinilor, de cum îți place să arate și, bineînțeles, de câtă răbdare ai. Poți face ca mine și să tai tijele o dată pe lățime (grosime), apoi în bucățele de aproximativ 3 cm lungime. La margini, ca să urmezi pattern-ul, vei mai face ajustări de dimensiuni pe moment.
  • Pune într-o tigaie untul și adaugă bucățile de rubarbă, presărate cu puțin zahăr brun. Lasă-le 2-3 minute, cât sa se înmoaie puțin și să capete aroma de unt topit. Scoate-le pe o farfurie și lasă-le deoparte.
  • Preîncălzește cuptorul la 180grade C. Întinde aluatul și pune-l într-o formă de tartă. Mai pune forma cu aluat cu tort la congelator pentru 10 minute, ca să împiedicăm aluatul să se strângă la copt. După cele 10 minute, pune peste aluat o foaie de copt și o greutate deasupra (orez, fasole, pietricele speciale) și coace-l „în orb” 20 minute (după 10 minute înlătură foaia de copt cu greutatea pusă pe aluat).
  • Cât timp stă aluatul la cuptor, poți să te ocupi de crema frangipane. Pune într-un bol untul și zahărul, mixează-le până capătă o consistență cremoasă. Adaugă făina de migdale și mixează iar. Pune ouăle și extractul de vanilie, amestecă din nou. La final, adaugă cele 2 linguri de făină și mixează iar. Las-o deoparte.
  • Când este copt aluatul, scoate-l din cuptor și lasă-l să se răcească un pic. Urmează cea mai frumoasă (sau cea mai grea, haha) etapă, asamblarea tartei. Pune mai întâi crema frangipane ca bază în coaja de tartă, apoi începe să așezi bucățile de rubarbă în modelul dorit. După ce ai terminat migăleala și ai un design de poveste, pune tarta la cuptor, cam 45minute la 175 grade C.
  • Când este gata, las-o să se răcească un pic și apoi poți presăra deasupra zahăr pudră. Sau nu, după cum preferi.