• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
infarfurie.ro
  • Home
  • Despre mine
  • Rețete
    • Mic dejun
    • Gustări
    • Prânz
    • Cină
    • Deserturi
    • De bază în bucătărie
    • De pus lângă
    • Pentru cămară
  • Povești despre mâncare
  • Contact
  • Navigation Menu: Social Icons

Aluat fraged franțuzesc (pate brisée)

Până să mă duc la Ferrandi să studiez arta culinară, nu făcusem tarte, nici dulci, nici sărate (quiche-uri). Mai făceam câteodată plăcintă în stilul tradițional, cu aluat de-a gata, cumpărat de la magazin. Mi se părea incredibil de greu să fac singură un aluat, îmi închipuiam ore în șir de frământat și metode care mai de care mai greu de folosit.

Când am făcut primul aluat fraged franțuzesc, așa numita pate brisée, mi-am dat seama cât de ușor este de făcut, cât de versatil este și, mai ales, cât de bun este! Iubesc mirosul acela de unt amestecat cu făină. Aș face aluat numai să adulmec acea aromă incredibilă care mă transpune înapoi în Franța. 

Hai să te învăț și pe tine cum să îți faci propriul aluat, îți garantez că nu te vei mai întoarce la cel achiziționat de pe rafturile magazinului.

Print Pin

Aluat fraged franțuzesc (pate brisée)

Total Time 10 minutes
Servings 1 tarte

Ingredients

  • 250 g făină
  • 125 g unt tăiat cubulețe
  • 50 ml apă rece
  • 1 gălbenuș ou
  • un vârf de linguriță de sare
  • 2 linguri zahăr doar pentru tarte dulci

Instructions

  • Cântărește ingredientele.
  • Pune făina într-un castron, adaugă și sarea și cubulețele de unt. Amestecă  făina cu untul, fie direct cu mâna, fie cu ajutorul unui robot de bucătărie, până s-au facut multe-multe frimituri.
  • După ce s-a încorporat astfel untul, adaugă apa și gălbenusul de ou și zahărul (dacă faci o tartă dulce) în mijlocul castronului și continuă să amesteci totul până se leagă și începe să capete consistența unui aluat.
  • E gata când nu se mai lipește de degete – ține făina aproape, s-ar putea să mai trebuiască să presari de câteva ori până aluatul este gata și se desprinde de castron și de degete.
  • Formează o bilă de aluat pe care o pui la rece pentru cel puțin 30 minute înainte de a a-l folosi. Acest aluat îți ajunge pentru 1 tartă mare sau 2-3 mici, depinde de mărimea formelor folosite.

Well, acum că ai terminat, ce zici de mirosul acela de unt proaspăt de care îți povesteam?

Fericire în farfurie!

Retete similare:

Tartă cu mure și aluat fraged cu alune de pădure Supă rece de castravete cu iaurt grecesc și busuioc Chiftelute cu dovlecei și brânză de capră Supă cremă de cartofi copți și usturoi Pâine Fougasse
Articol anterior: « Mousse au chocolat
Articolul urmator: Quiche cu praz caramelizat și brânză de capră »

Bara principală

Andreea Mira

Salut!
Eu sunt Andreea și mă bucur că ai intrat în bucătăria mea.
Despre mine

Retete populare

Povesti despre mancare

Istorisiri din bucatarie – In spatele usilor de vestiar

Cu pași grăbiți, intru pe poarta restaurantului. Este încă devreme, ora 11 este un fel de dis de dimineață pentru un local ca acesta. Fac câțiva pași pe mica alee cu bucăți de marmură curățate ca-n ...

Citește tot

andreeamira.ro

Footer

Instagram

View on Instagram

Copyright infarfurie.ro © 2023 - Cookies & Politica de confidentialitate