Sosul Bechamel este unul ditnre sosurile de bază din bucătătriile de pretutindeni. Nu este greu de făcut, trebuie doar să reții doar câteva reguli esențiale, cum ar fi că se folosește o cantitate egală de unt și făină sau că laptele se pune fierbinte peste amestecul de făină și unt.
Acest sos are la bază roux-ul franțuzesc, adică amestecul de unt topit cu făină, gătit câteva minute, cât să se coacă făina și să formeze p bază omogenă. Hmm, sună complicat? Hai mai bine să îl facem, că e mai simplu decât sună de fapt 😊.
Rețeta este pentru 1 litru de sos, care îți ajunge pentru o lasagna. Dacă vrei mai mult, poți dubla cantitățile.
Sos Bechamel
Ingredients
- 70 g unt
- 70 g făină
- 1 litru lapte
- nucșoară răzuită
- sare după gust
Instructions
- Pune untul să se topească într-o cratiță, iar laptele să se încălzească într-o alta, până aproape de punctul de fierbere.
- Când s-a topit de tot untul, adaugă toată făina dintr-o dată și amestecă foarte bine cu o spatulă. Continuă să amesteci si după ce făina s-a omogenizat cu untul, cam vreo 7-9 minute, până ce devine mai auriu și se desprinde ușor de pe fundul cratiței. Dă cratița la o parte de pe aragaz și lasă câteva minute să se răcească.
- Adaugă jumătate din laptele fierbinte peste amestecul de făină și unt și amestecă energic cu un tel ca să se omogenizeze sosul și să nu se formeze cocoloașe. Pune și restul de lapte și readu oala pe foc.
- Amestecă permanent cu telul ca să nu se lipească de fundul cratiței până ajunge să dea în câteva clocote.
- În acest moment, oprește aragazul, adaugă sarea și nucșoara și gata, ai un delicios sos ca bază pentru felurile tale preferate, începând, de pildă, cu lasagna.
Poți încerca și această rețetă delicioasă cu sos Bechamel: