Pentru desertul festiv de Revelion, am făcut acest cheesecake cu 2 straturi de cremă, unul cu cremă de brânză și mascarpone, iar celălalt cu ciocolată, glazurat cu rozete de buttercream. Nu aveam mult timp la dispoziție, mai ales că am lăsat pregătirea desertului pentru ziua Revelionului, așa că m-am gândit să fac un cheesecake, dar unul care să aibă ceva special.
Am văzut o imagine cu glazura aceasta sub formă de trandafiri (rozetă) și m-am decis pe loc să adaug acest decor la cheesecake-ul meu. În plus, am vrut neapărat să încerc să fac aceste rozete pentru că mi se pare că transformă orice desert în ceva spectaculos!
Rețeta se face destul de rapid, pentru că umplutura nu necesită coacere – doar blatul se pune 10 minute la cuptor. Iar dacă glazura sau decorarea în sine ți se pare prea complicată, poți oricând să o înlocuiești cu fructe de pădure, bucățele crocante de ciocolată, bezele etc.
Cum să pregătești cheesecake cu mascarpone, ciocolată și glazură rozete
Ingrediente:
Blat
- 320 g biscuiți digestivi
- 150 g unt topit
Strat cremă cu mascarpone
- 400 g cremă de brânză
- 250 g mascarpone
- 80 g zahăr pudră
- 2 lingurițe extract de vanilie
Strat cremă de ciocolată
- 200 g ciocolată neagră
- 200 g ciocolată cu lapte
- 300 ml smântână lichidă 35% grăsime
Glazură buttercream
- 3 albușuri
- 70 g zahăr
- 1 praf sare
- 180 g unt (ușor moale) tăiat cuburi
Instrucțiuni:
Blat
- Preîncălzește cuptorul la 180° C. Taie untul cubulețe și pune-l într-o crăticioară pe foc, să se topească.
- Mărunțește biscuiții (eu îi pun în robotul de bucătărie și dau drumul la funcția „pulse” de câteva ori), apoi pune-i într-un castron.
- Adaugă untul topit peste biscuiții mărunțiți și amestecă bine cu o spatulă.
- Într-o formă de copt cu bază detașabilă, răstoarnă amestecul de biscuiți și unt și uniformizează cu ajutorul spatulei. Pune blatul în cuptor pentru 10 minute la 180° C. Când este gata, scoate și lasă să se răcească puțin.
Crema cu mascarpone
- Într-un bol amestecă brânza mascarpone cu crema de brânză, zahărul pudră și esența de vanilie. Mixează 2-3 minute până se omogenizează.
Crema de ciocolată
- Pune smântâna într-o crăticioară pe aragaz, până ajunge la punctul de fierbere.
- Pune ciocolata (dacă sunt tablete, mărunțește-le) într-un castron.
- Adaugă smântâna peste ciocolată și lasă 3-4 minute, apoi amestecă ușor pentru a topi ciocolata și a omogeniza crema (nu o bate foarte tare pentru ca va încorpora bule de aer).
Asamblare
- Lasă blatul în forma în care a fost copt. Pune crema cu mascarpone deasupra blatului și întinde-o cu spatula, nivelând-o cât mai bine.
- Pune la rece 30 minute ca să se întărească un pic și să fie o bază mai bună pentru următoarea cremă (nu se vor amesteca cele 2 straturi).
- Toarnă apoi stratul de ganache când crema de ciocolata nu mai este caldă, dar încă este suficient de lichidă ca să se întindă uniform. Nu necesita folosirea spatulei pentru nivelare.
- Înainte de a-l decora cu glazura, pune cheesecake-ul în frigider pentru cel puțin 2-3 ore sau peste noapte, dacă ai timp.
Glazura
- Pune albușurile într-un castron bine degresat, de sticlă sau de inox. Pregătește o cratiță cu apă fierbinte pe aragaz pentru bain-marie. Începe să bați cu mixerul albușurile împreună cu zahărul la putere medie. Pune castronul deasupra cratiței cu apă care fierbe (la bain-marie) și continuă să mixezi până se topește zahărul, cam 2-3 minute.
- Dă la o parte de pe foc castronul și continuă să mixezi până când bezeaua devine lucioasă. Când castronul pare că nu mai este fierbinte, începe să adaugi câte un cubuleț de unt – nu trebuie adaugat un alt cub până nu se omogenizează cel anterior. Dacă la un moment dat pare că se taie amestecul de bezea și unt, nu îți face griji, este un fenomen normal, continuă să mixezi și își va reveni.
- Când termini de pus untul, glazura este gata de folosit. Pune-o într-un poș la care ai atașat un dui în formă de stea. Formează rozete ca în tutorialul de aici.
Cheesecake cu mascarpone și ciocolată si glazură rozete
Ingredients
Blat
- 320 g biscuiți digestivi
- 150 g unt topit
Strat cremă cu mascarpone
- 400 g cremă de brânză
- 250 g mascarpone
- 80 g zahăr pudră
- 2 lingurițe extract de vanilie
Strat cremă de ciocolată
- 200 g ciocolată neagră
- 200 g ciocolată cu lapte
- 300 ml smântână lichidă 35% grăsime
Glazură buttercream
- 3 albușuri
- 70 g zahăr
- 1 praf sare
- 180 g unt (ușor moale) tăiat cuburi
Instructions
Blat
- Preîncălzește cuptorul la 180° C. Taie untul cubulețe și pune-l într-o crăticioară pe foc, să se topească.
- Mărunțește biscuiții (eu îi pun în robotul de bucătărie și dau drumul la funcția "pulse" de câteva ori), apoi pune-i într-un castron.
- Adaugă untul topit peste biscuiții mărunțiți și amestecă bine cu o spatulă.
- Într-o formă de copt cu bază detașabilă, răstoarnă amestecul de biscuiți și unt și uniformizează cu ajutorul spatulei. Pune blatul în cuptor pentru 10 minute la 180° C. Când este gata, scoate și lasă să se răcească puțin.
Crema cu mascarpone
- Într-un bol amestecă brânza mascarpone cu crema de brânză, zahărul pudră și esența de vanilie. Mixează 2-3 minute până se omogenizează.
Crema de ciocolată
- Pune smântâna într-o crăticioară pe aragaz, până ajunge la punctul de fierbere.
- Pune ciocolata (dacă sunt tablete, mărunțește-le) într-un castron.
- Adaugă smântâna peste ciocolată și lasă 3-4 minute, apoi amestecă ușor pentru a topi ciocolata și a omogeniza crema (nu o bate foarte tare pentru ca va încorpora bule de aer).
Asamblare
- Lasă blatul în forma în care a fost copt. Pune crema cu mascarpone deasupra blatului și întinde-o cu spatula, nivelând-o cât mai bine.
- Pune la rece 30 minute ca să se întărească un pic și să fie o bază mai bună pentru următoarea cremă (nu se vor amesteca cele 2 straturi).
- Toarnă apoi stratul de ganache când crema de ciocolata nu mai este caldă, dar încă este suficient de lichidă ca să se întindă uniform. Nu necesita folosirea spatulei pentru nivelare.
- Înainte de a-l decora cu glazura, pune cheesecake-ul în frigider pentru cel puțin 2-3 ore sau peste noapte, dacă ai timp.
Glazura
- Pune albușurile într-un castron bine degresat, de sticlă sau de inox. Pregătește o cratiță cu apă fierbinte pe aragaz pentru bain-marie. Începe să bați cu mixerul albușurile împreună cu zahărul la putere medie. Pune castronul deasupra cratiței cu apă care fierbe (la bain-marie) și continuă să mixezi până se topește zahărul, cam 2-3 minute.
- Dă la o parte de pe foc castronul și continuă să mixezi până când bezeaua devine lucioasă. Când castronul pare că nu mai este fierbinte, începe să adaugi câte un cubuleț de unt – nu trebuie adaugat un alt cub până nu se omogenizează cel anterior. Dacă la un moment dat pare că se taie amestecul de bezea și unt, nu îți face griji, este un fenomen normal, continuă să mixezi și își va reveni.
- Când termini de pus untul, glazura este gata de folosit. Pune-o într-un poș la care ai atașat un dui în formă de stea. Formează rozete ca în tutorialul de aici.
Un cheesecake consistent, în care se îmbină textura crocantă a blatului de biscuiți cu cremozitatea dată de stratul cu brânză mascarpone și gustul intens de ciocolată. Minunat de pregătit când ai musafiri la masă sau pentru ocazii festive și aniversări.