Câți dintre voi nu au considerat dovleacul ca fiind bun doar pentru plăcintă? Eu recunosc, până acum câțiva ani, vedeam lucrurile in același fel. Cursul de gătit pe care l-am urmat la Paris mi-a deschis ochii și un întreg univers culinar în față.
Da, cu siguranță dovleacul este bun în plăcinte, dar hai să-i dăm mai mult credit acestei legume versatile cu ajutorul căreia putem crea o multitudine de rețete delicioase. Astăzi mă voi opri doar la o supă-cremă de dovleac, aromatizată cu Za’atar, cremoasă și hrănitoare. Mai am în plan o salată cu dovelac copt, dar asta într-o rețetă viitoare.
Dacă nu ai mai folosit până acum Za’atar, îți voi spune pe scurt despre ce este vorba: un mix folosit de regulă în bucătăria din Orientul Mijlociu și conține: oregano, cimbru, măghiran, sumac, semințe de susan prăjite, isop (oregano sirian), sare. Încearcă-l, s-ar putea să te îndrăgostești de gustul său aromat și ușor picant.
Dați iama prin magazine și piețe și luați un dovleac cât încă se mai găsesc!
Supă de dovleac copt cu Za’atar
Ingredients
- 1 dovleac (aproximativ 5-600g pulpă)
- 1 ceapă mare
- 3 morcovi
- 1 rădăcină pătrunjel
- 1 cartof
- 1 tijă țelină Apio
- 2 căței de usturoi
- 1 lingură unt
- 1.5 l apă
- 150 ml smântână lichidă
- asezonare: sare, Za'atar
Instructions
- Pune apa să se încălzească într-un fierbător electric pentru a reduce timpul de gătire.
- Taie și curăță dovleacul de coajă și de semințele din interior. Taie-l apoi în bucăți mici (cam de 3-4 cm) și așază-le pe o foaie de copt. Stropește generos cu ulei de măsline din cel bun, presară puțină sare și Za’atar. Coace la cuptorul încins la 190°C timp de 30-35 minute (încearcă dacă e suficient de moale folosind o furculiță).
- Între timp, cât stă dovleacul în cuptor, pregătim celelalte legume, le tăiem în bucăți mari și le punem într-o oală în care ai topit o lingură de unt. Călește-le 3-4 minute, amestecând din când în când pentru a le acoperi cu unt pe toate părțile. Presară sare și Za’atar peste legume în timp ce se călesc. Pune apă cât să le acopere și încă 2-3 degete mai mult. Eventual mai completezi pe parcurs dacă scade prea mult. Lasă-le sa fiarbă.
- Când dovleacul este copt, adaugă-l și pe el la restul legumelor și mai lasă să fiarbă 10 minute. Dă la o parte de pe foc și pasează supa pentru a o transforma într-o cremă delicioasă. Adaugă smântâna lichidă și mai pune pe foc să dea în 2-3 clocote.
- Acum este gata și o poți degusta numaidecât. Adaugă-i crutoane, semințe de dovleac prăjite și, eventual, puțin bacon rumenit. Un festin, te asigur.