![](https://infarfurie.ro/wp-content/uploads/2021/02/Supa-dovleac-copt-Zaatar04-683x1024.jpg)
![](https://infarfurie.ro/wp-content/uploads/2021/02/Supa-dovleac-copt-Zaatar05-1-683x1024.jpg)
Câți dintre voi nu au considerat dovleacul ca fiind bun doar pentru plăcintă? Eu recunosc, până acum câțiva ani, vedeam lucrurile in același fel. Cursul de gătit pe care l-am urmat la Paris mi-a deschis ochii și un întreg univers culinar în față.
Da, cu siguranță dovleacul este bun în plăcinte, dar hai să-i dăm mai mult credit acestei legume versatile cu ajutorul căreia putem crea o multitudine de rețete delicioase. Astăzi mă voi opri doar la o supă-cremă de dovleac, aromatizată cu Za’atar, cremoasă și hrănitoare. Mai am în plan o salată cu dovelac copt, dar asta într-o rețetă viitoare.
Dacă nu ai mai folosit până acum Za’atar, îți voi spune pe scurt despre ce este vorba: un mix folosit de regulă în bucătăria din Orientul Mijlociu și conține: oregano, cimbru, măghiran, sumac, semințe de susan prăjite, isop (oregano sirian), sare. Încearcă-l, s-ar putea să te îndrăgostești de gustul său aromat și ușor picant.
Dați iama prin magazine și piețe și luați un dovleac cât încă se mai găsesc!
![](https://infarfurie.ro/wp-content/uploads/2021/02/Supa-dovleac-copt-Zaatar03-683x1024.jpg)
Supă de dovleac copt cu Za’atar
Ingredients
- 1 dovleac (aproximativ 5-600g pulpă)
- 1 ceapă mare
- 3 morcovi
- 1 rădăcină pătrunjel
- 1 cartof
- 1 tijă țelină Apio
- 2 căței de usturoi
- 1 lingură unt
- 1.5 l apă
- 150 ml smântână lichidă
- asezonare: sare, Za'atar
Instructions
- Pune apa să se încălzească într-un fierbător electric pentru a reduce timpul de gătire.
- Taie și curăță dovleacul de coajă și de semințele din interior. Taie-l apoi în bucăți mici (cam de 3-4 cm) și așază-le pe o foaie de copt. Stropește generos cu ulei de măsline din cel bun, presară puțină sare și Za’atar. Coace la cuptorul încins la 190°C timp de 30-35 minute (încearcă dacă e suficient de moale folosind o furculiță).
- Între timp, cât stă dovleacul în cuptor, pregătim celelalte legume, le tăiem în bucăți mari și le punem într-o oală în care ai topit o lingură de unt. Călește-le 3-4 minute, amestecând din când în când pentru a le acoperi cu unt pe toate părțile. Presară sare și Za’atar peste legume în timp ce se călesc. Pune apă cât să le acopere și încă 2-3 degete mai mult. Eventual mai completezi pe parcurs dacă scade prea mult. Lasă-le sa fiarbă.
- Când dovleacul este copt, adaugă-l și pe el la restul legumelor și mai lasă să fiarbă 10 minute. Dă la o parte de pe foc și pasează supa pentru a o transforma într-o cremă delicioasă. Adaugă smântâna lichidă și mai pune pe foc să dea în 2-3 clocote.
- Acum este gata și o poți degusta numaidecât. Adaugă-i crutoane, semințe de dovleac prăjite și, eventual, puțin bacon rumenit. Un festin, te asigur.
![](https://infarfurie.ro/wp-content/uploads/2021/02/Supa-dovleac-copt-Zaatar06-683x1024.jpg)
![](https://infarfurie.ro/wp-content/uploads/2021/02/Supa-dovleac-copt-Zaatar02-1-683x1024.jpg)