Salut! Eu sunt Andreea și mă bucur că ai intrat în bucătăria mea. Da, ai citit bine, aici este bucătăria mea, aici gătesc, aici fac fotografii bunătăților pe care le pregătesc și tot aici le impart cu cei dragi. Și cu tine, desigur.
Hai să-ți povestesc mai multe despre mine. Am iubit dintotdeauna cititul, scrisul și fotografia. După ce am absolvit Facultatea de Jurnalism din București și un Master în Științele Comunicării, am lucrat mulți ani în branding & comunicare. În paralel, am dezvoltat pasiunea pentru fotografie din hobby într-o veritabilă profesie. Dacă ești curios ce și cum fotografiez, te invit să vezi o parte din portofoliul meu pe www.andreeamira.ro.
Dragostea de bucătărie a venit mai târziu, dar și cand a venit, mi-a schimbat total cursul vieții. La propriu, pentru că, în vara anului 2011, m-am decis să îmi iau un an sabatic și să urmez un curs de gastronomie franceză în cadrul prestiogioasei școli culinare Ecole Ferrandi Paris. Un program de 6 luni de bucătărie franceză – intensiv, urmată de câteva luni de practică în restaurant. A fost un switch de 180 grade. Iată-mă mutată, pentru o vreme, la Paris, cu colegi din toată lumea, fără familie alături de mine, cu un program lung, uneori până târziu în noapte, cu multe informații de acumulat și multă muncă efectivă în bucătărie.
A fost una dintre cele mai grele perioade din viața mea, dar și una dintre cele mai challenging și mai memorabile experiențe pe care le-am trăit vreodată. M-am transformat total față de cum eram înainte de a mă duce, am învățat tehnici de gătire, am aflat despre și am testat ingrediente și feluri de mîncare pe care altfel nu le-aș fi încercat niciodată.
Școala Ferrandi mi-a deschis un nou orizont, un orizont infinit al potențialului culinar pe care îl pot explora zi de zi. Și asta e cel mai mare câștig. Ușurința de a găti, libertatea de a folosi ingredientele, creativitatea mixurilor pe care le fac, lipsa fricii de nou în domeniul culinar. Parafrazând, nimic din ce ține de bucătărie nu îmi este străin 😊.
Reîntoarsă în 2012 din Franța, am continuat să gătesc și să creez rețete pentru acasă, pentru cei dragi. Și am început să fotografiez din ce în ce mai des mâncărurile pe care le pregăteam. Fotografia culinară a început să mă intereseze din ce în ce mai mult. Am început să exersez, să experimentez, să mă documentez despre tehnici, să adun recuzită și mai ales să văd imagini, multe-multe imagini.
Așa că am descoperit combinația perfectă: gătit, fotografii culinare și, ca să fac proiectul complet, scrierea și prezentarea rețetelor pe acest blog, numit sugestiv și simplu, În farfurie.
Pentru că ceea ce gătim ajunge mereu în farfuria celor dragi, familie, prieteni, colegi. Nu există bucurie mai mare pentru mine decât a vedea că am pregătit o mîncare pe care ceilalți o găsesc delicioasă și pe care o savurează cu plăcere.
Bucuria de a găti și de le oferi celorlalți ceva bun este ceea ce ma face să continui să gătesc. Iar faptul că vă pot împărtăși și vouă rețetele unor mâncăruri delicioase, mă bucură la fel de mult. Reușesc să fac alți oameni fericiți, în bucătărie.
Eu mă simt fericită atunci când gătesc, când reușesc să creez din câteva ingrediente care, separat, par banale și neapetisante, dar care, combinate și gătite într-un anume fel, se transformă în ceva absolut delicios.
Altfel spus, fericire în farfurie!