Torta caprese este un desert simplu, dar delicios, așa cum sunt multe dintre rețetele italiene. Câteva ingrediente, fără proceduri complicate și totuși cu un rezultat spectaculos. Dolce far niente trebuie trăit din plin :).
Torta caprese conține făină de migdale în loc de făina obișnuită din grâu și este, deci, o prăjitură fără gluten. Se face foarte ușor, iar ingredientele sunt la îndemână, cu excepția făinii de migdale pe care, cu puțin efort, o găsești la supermarketuri sau la magazine specializate. Sau, dacă ai un robot de bucătărie/o râșniță, îți poți face propria făină de migdale, măcinând migdale întregi.
Se decorează, de obicei, cu zahăr pudră, iar pentru servire îi poți adăuga frișcă, fructe (căpșuni, zmeură, afine), înghețată, caramel.Pentru un decor mai special, am folosit o bucată de dantelă care se vede și în fotografii. Așa că dacă ai prin casă dantele sau mileuri (poate la părinți :)), le poți folosi cu încredere.
Acest desert de origine italiană, mai precis din Insula Capri, se distinge prin consistența ușor umedă și o crustă ușor crocantă, textura fină și gustul puternic de ciocolată. Legenda spune că torta caprese este rezultatul unei greșeli pe care a făcut-o cofetarul Carmine Di Fiore în anii ’20 când a uitat să adauge făina la prăjitura cu ciocolată și migdale pe care o pregătea pentru trei gangsteri americani aflați în vizită pe insula Capri. O eroare fericită se pare pentru că a dat naștere unei prăjituri tare iubite în Italia și în toată lumea.
Pentru diminețile leneșe de weekend când vrei să faci ceva dulce fără prea mult efort, torta caprese este cea mai bună idee!
Torta caprese
Ingredients
- 175 g făină de migdale
- 130 g ciocolată neagră
- 130 g unt tăiat cubulețe
- 130 g zahăr
- 3 ouă
- 1 lingură cacao
- 1 lingură coniac
- zahăr pudră pentru ornat pe deasupra
Instructions
- Preîncălzește cuptorul la 175°C. Pregătește o tavă de copt de 20 cm: unge cu unt și foaie de copt pe dosul tăvii.
- Topește la bain-marie ciocolata și untul, dă la o parte și lasă să se răcorească un pic.
- Separă albușurile de gălbenușuri în boluri diferite. Peste gălbenușuri pune jumătate din cantitatea de zahăr și mixează până obții o consistență cremoasă. Adaugă ciocolata și untul topite peste gălbenușuri și mixează. Pune și făina de migdale, lingura de cacao și lingura de coniac. Mixează din nou pentru omogenizare și lasă deoparte.
- Bate albușurile cu restul de zahăr până obții o bezea lucioasă și fermă. Adaugă bezeaua peste compoziția inițială, amestecând cu o spatula, ușor, cu mișcări de sus în jos pentru a încorpora și albușurile.
- Răstoarnă compoziția în tava de copt și pune în cuptorul bine încins și coace prăjitura 30 de minute la 175°C (fără convecție). Se poate crăpa ușor în timpul coacerii, nu este nicio problemă, face parte din farmecul prăjiturii.
- Lasă să se răcească în tavă (30-60 minute), apoi scoate prăjitura cu mare grijă pentru că este fragilă, mai ales pe margini. Decorează cu zahăr pudră prăjitura când este complet rece.