• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
infarfurie.ro
  • Home
  • Despre mine
  • Rețete
    • Mic dejun
    • Gustări
    • Prânz
    • Cină
    • Deserturi
    • De bază în bucătărie
    • De pus lângă
    • Pentru cămară
  • Povești despre mâncare
  • Contact
  • Navigation Menu: Social Icons

Tartă cu lămâie

O tartă cu cremă de lămâie atât de aromată și delicioasă încât cu greu te vei opri la o sigură felie! Culoarea este minunată și o tartă cu lămâie parcă aduce soarele în casa ta.

Tarte au citron cum îi spun atât de frumos francezii este o rețetă clasică de desert, cu un aluat sfărâmicios și o cremă nu prea dulce, dar tare-tare aromată. Se face destul de ușor, inclusiv aluatul de tartă care nicăieri nu e mai bun decât cel pe care îl pregătești cu mâinile tale!

Nu uita ca pentru coaja răzuită să ai o lămâie bio (netratată), cele obișnuite au coaja tratată și nu se recomandă consumul acesteia.

Print Pin

Tartă cu lămâie

Course Dessert
Cuisine French
Prep Time 35 minutes
Cook Time 25 minutes
Răcire 3 hours
Total Time 4 hours
Author Andreea

Ingredients

Aluat

  • 200 g făină
  • 100 g unt rece tăiat cubulețe
  • 30 ml apă rece
  • 3 linguri zahăr pudră
  • 1 gălbenuș
  • 1 praf de sare

Crema de lămâie

  • 5 gălbenușuri
  • 150 g zahăr
  • coaja rasă de la două lămâi
  • 90 ml zeamă de lămâie
  • 100 g unt

Decor

  • felii de lămâie
  • coajă de lămâie

Instructions

Pregătire aluat

  • Pune făina într-un castron sau în bolul unui robot de bucătărie. Adaugă untul tăiat cubulețe, un praf de sare și amestecă făina cu untul (sau mixează puțin cu robotul) până s-au facut multe-multe firimituri de aluat.
  • După ce s-a încorporat untul, adaugă apa, gălbenusul și zahărul și continuă să amesteci totul până se leagă și capătă consistența unui aluat. Pune aluatul la rece pentru cel puțin 30 de minute.
  • Preîncălzește cuptorul la 180°C. Unge forma de tartă (diametru de 23 cm) cu puțin unt.
  • Întinde aluatul suficient de mare pentru a ajunge să îl întorci peste marginile formei de copt. Înțeapă ușor cu furculița partea de jos a aluatului. Pune o foaie de copt peste aluat și așază o greutate peste (orez, boabe de fasole, pietricele speciale de copt) și coace “în orb” pentru 25 de minute.
  • După primele 15 minute, înlătură foaia de copt și greutatea folosită și lasă să se rumenească și în interior. Când este gata, scoate aluatul și lasă-l să se răcească puțin cât timp pregătești crema.

Pregătire cremă de lămâie

  • Separă ouăle și pune deoparte cele 5 gălbenușuri (albușurile le poți folosi altădată pentru a face o Pavlova, de exemplu).
  • Adaugă zahărul și coaja de lămâie într-un castron. Freacă între degete zahărul și coaja de lămâie pentru a intensifica aroma de lămâie.
  • Pune gălbenușurile într-un vas de inox cu bază dublă (sau folosește tehnica bain-marie) pentru ca ouăle să nu se coacă prea repede și să devină omletă :). Bate-le ușor cu un tel.
  • Adaugă peste gălbenușuri zahărul aromatizat cu coaja de lămâie. Amestecă din nou cu telul. Toarnă zeama de lâmâie și mixează până se încorporează.
  • Pune compoziția obținută pe aragaz, la foc mic și continuă să amesteci cu telul.
  • Când începe să se îngroașe (cam la 85°C dacă ai un termometru de cofetărie), dă-o la o parte de pe foc. Adaugă untul tăiat bucățele și amestecă bine ca să se omogenizeze.
  • Pentru o textură foarte fină și catifelată, îți recomand să o treci și printr-o sită foarte fină.

Asamblare tartă

  • Toarnă crema peste aluatul copt și nivelează cu ajutorul unei spatule. Pune tarta cu lămâie la frigider să se închege bine crema (1-2 ore măcar).
  • Decorează cu felii de lămâie, zahăr pudră, bezele, coajă de lămâie, frunze de mentă sau aplică orice altă ideea creativă ai.

Fericire in farfurie!

Retete similare:

Crumble cu rubarbă și scorțișoară Pavlova coroniță cu fructe roșii Tartă cu smochine, mascarpone, miere și fistic Camembert la cuptor cu smochine și miere Torta caprese
Articol anterior: « Pâine Fougasse
Articolul urmator: Spaghete cu roșii cherry coapte »

Bara principală

Andreea Mira

Salut!
Eu sunt Andreea și mă bucur că ai intrat în bucătăria mea.
Despre mine

Retete populare

Povesti despre mancare

Memoria olfactivă

Nu știu cum sunt alții, dar eu mă pot lăuda că am o memorie olfactivă destul de pregnantă. Mai știți cartea aceea interminabilă a lui Proust pe care ar fi trebuit să o bifăm ca lectura prin liceu? Nu ...

Citește tot

andreeamira.ro

Footer

Instagram

View on Instagram

Copyright infarfurie.ro © 2023 - Cookies & Politica de confidentialitate