• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
infarfurie.ro
  • Home
  • Despre mine
  • Rețete
    • Mic dejun
    • Gustări
    • Prânz
    • Cină
    • Deserturi
    • De bază în bucătărie
    • De pus lângă
    • Pentru cămară
  • Povești despre mâncare
  • Contact
  • Navigation Menu: Social Icons

Tartă cu lămâie

O tartă cu cremă de lămâie atât de aromată și delicioasă încât cu greu te vei opri la o sigură felie! Culoarea este minunată și o tartă cu lămâie parcă aduce soarele în casa ta.

Tarte au citron cum îi spun atât de frumos francezii este o rețetă clasică de desert, cu un aluat sfărâmicios și o cremă nu prea dulce, dar tare-tare aromată. Se face destul de ușor, inclusiv aluatul de tartă care nicăieri nu e mai bun decât cel pe care îl pregătești cu mâinile tale! Există multe variante de cremă de lămâie, eu m-am inspirat de la rețeta lui Cyril Lignac la care am făcut mici modificări.

Nu uita ca pentru coaja răzuită să ai o lămâie bio (netratată), cele obișnuite au coaja tratată și nu se recomandă consumul acesteia.

Print Pin

Tartă cu lămâie

Course Dessert
Cuisine French
Prep Time 35 minutes
Cook Time 25 minutes
Răcire 3 hours
Total Time 4 hours
Author Andreea

Ingredients

Aluat

  • 200 g făină
  • 100 g unt rece tăiat cubulețe
  • 30 ml apă rece
  • 3 linguri zahăr pudră
  • 1 gălbenuș
  • 1 praf de sare

Crema de lămâie

  • 4 ouă întregi (aprox 200g)
  • 200 g zahăr
  • 160 ml zeamă de lămâie
  • coaja rasă de la o lămâie
  • 180 g unt
  • 1 foaie de gelatină

Decor

  • felii de lămâie
  • coajă de lămâie

Instructions

Pregătire aluat

  • Pune făina într-un castron sau în bolul unui robot de bucătărie. Adaugă untul tăiat cubulețe, un praf de sare și amestecă făina cu untul (sau mixează puțin cu robotul) până s-au facut multe-multe firimituri de aluat.
  • După ce s-a încorporat untul, adaugă apa, gălbenusul și zahărul și continuă să amesteci totul până se leagă și capătă consistența unui aluat. Pune aluatul la rece pentru cel puțin 30 de minute.
  • Preîncălzește cuptorul la 180°C. Unge forma de tartă (diametru de 23 cm) cu puțin unt.
  • Întinde aluatul suficient de mare pentru a ajunge să îl întorci peste marginile formei de copt. Înțeapă ușor cu furculița partea de jos a aluatului. Pune o foaie de copt peste aluat și așază o greutate peste (orez, boabe de fasole, pietricele speciale de copt) și coace “în orb” pentru 25 de minute.
  • După primele 15 minute, înlătură foaia de copt și greutatea folosită și lasă să se rumenească și în interior. Când este gata, scoate aluatul și lasă-l să se răcească puțin cât timp pregătești crema.

Pregătire cremă de lămâie

  • Pune foaia de gelatină într-un castron cu apă rece și las-o să se hidrateze. Într-un vas, pe foc, pune ouăle, zahărul, coaja și sucul de lămâie și amestecă-le permanent cu un tel.
  • Când începe să se îngroașe (cam la 85°C dacă ai un termometru de cofetărie), dă-o la o parte de pe foc și încorporează foaia de gelatină bine scursă de apa în care a stat. Pentru o textură foarte fină și catifelată, îți recomand să o treci și printr-o sită foarte fină.
  • Las-o să se mai răcească 5 minute. Adaugă untul tăiat bucățele și amestecă bine ca să se omogenizeze.
  • Toarnă crema peste aluatul copt și nivelează cu ajutorul unei spatule. Pune tarta cu lămâie la frigider să se închege bine crema (1-2 ore măcar).
  • Decorează cu felii de lămâie, zahăr pudră, bezele, coajă de lămâie, frunze de mentă sau aplică orice altă ideea creativă ai.

Fericire in farfurie!

Retete similare:

Tartă cu mure și aluat fraged cu alune de pădure Crumble cu rubarbă și scorțișoară Torta caprese Tagliatelle cu hribi și prosecco Prăjitură cu caise
Articol anterior: « Pâine Fougasse
Articolul urmator: Spaghete cu roșii cherry coapte »

Bara principală

Andreea Mira

Salut!
Eu sunt Andreea și mă bucur că ai intrat în bucătăria mea.
Despre mine

Retete populare

Povesti despre mancare

Istorisiri din bucatarie – In spatele usilor de vestiar

Cu pași grăbiți, intru pe poarta restaurantului. Este încă devreme, ora 11 este un fel de dis de dimineață pentru un local ca acesta. Fac câțiva pași pe mica alee cu bucăți de marmură curățate ca-n ...

Citește tot

andreeamira.ro

Footer

Instagram

View on Instagram

Copyright infarfurie.ro © 2022 - Cookies & Politica de confidentialitate