


O tartă cu cremă de lămâie atât de aromată și delicioasă încât cu greu te vei opri la o sigură felie! Culoarea este minunată și o tartă cu lămâie parcă aduce soarele în casa ta.
Tarte au citron cum îi spun atât de frumos francezii este o rețetă clasică de desert, cu un aluat sfărâmicios și o cremă nu prea dulce, dar tare-tare aromată. Se face destul de ușor, inclusiv aluatul de tartă care nicăieri nu e mai bun decât cel pe care îl pregătești cu mâinile tale! Există multe variante de cremă de lămâie, eu m-am inspirat de la rețeta lui Cyril Lignac la care am făcut mici modificări.
Nu uita ca pentru coaja răzuită să ai o lămâie bio (netratată), cele obișnuite au coaja tratată și nu se recomandă consumul acesteia.



Tartă cu lămâie
Ingredients
Aluat
- 200 g făină
- 100 g unt rece tăiat cubulețe
- 30 ml apă rece
- 3 linguri zahăr pudră
- 1 gălbenuș
- 1 praf de sare
Crema de lămâie
- 4 ouă întregi (aprox 200g)
- 200 g zahăr
- 160 ml zeamă de lămâie
- coaja rasă de la o lămâie
- 180 g unt
- 1 foaie de gelatină
Decor
- felii de lămâie
- coajă de lămâie
Instructions
Pregătire aluat
- Pune făina într-un castron sau în bolul unui robot de bucătărie. Adaugă untul tăiat cubulețe, un praf de sare și amestecă făina cu untul (sau mixează puțin cu robotul) până s-au facut multe-multe firimituri de aluat.
- După ce s-a încorporat untul, adaugă apa, gălbenusul și zahărul și continuă să amesteci totul până se leagă și capătă consistența unui aluat. Pune aluatul la rece pentru cel puțin 30 de minute.
- Preîncălzește cuptorul la 180°C. Unge forma de tartă (diametru de 23 cm) cu puțin unt.
- Întinde aluatul suficient de mare pentru a ajunge să îl întorci peste marginile formei de copt. Înțeapă ușor cu furculița partea de jos a aluatului. Pune o foaie de copt peste aluat și așază o greutate peste (orez, boabe de fasole, pietricele speciale de copt) și coace “în orb” pentru 25 de minute.
- După primele 15 minute, înlătură foaia de copt și greutatea folosită și lasă să se rumenească și în interior. Când este gata, scoate aluatul și lasă-l să se răcească puțin cât timp pregătești crema.
Pregătire cremă de lămâie
- Pune foaia de gelatină într-un castron cu apă rece și las-o să se hidrateze. Într-un vas, pe foc, pune ouăle, zahărul, coaja și sucul de lămâie și amestecă-le permanent cu un tel.
- Când începe să se îngroașe (cam la 85°C dacă ai un termometru de cofetărie), dă-o la o parte de pe foc și încorporează foaia de gelatină bine scursă de apa în care a stat. Pentru o textură foarte fină și catifelată, îți recomand să o treci și printr-o sită foarte fină.
- Las-o să se mai răcească 5 minute. Adaugă untul tăiat bucățele și amestecă bine ca să se omogenizeze.
- Toarnă crema peste aluatul copt și nivelează cu ajutorul unei spatule. Pune tarta cu lămâie la frigider să se închege bine crema (1-2 ore măcar).
- Decorează cu felii de lămâie, zahăr pudră, bezele, coajă de lămâie, frunze de mentă sau aplică orice altă ideea creativă ai.
