[AD] Pentru a celebra sfârșitul verii pe care îl resimt tot mai aproape, am pregătit un tort Victoria cu mousse de ciocolată și căpșuni, o combinație simplă și delicioasă care te răsfață pe deplin. M-am bucurat că am găsit încă în piață căpșuni proaspete și dulci, așa că nu am ezitat să folosesc câteva în tortul meu.
Plecând de la rețeta clasică, am adăugat cacao pentru a da și blaturilor un gust de ciocolată, iar pe lângă stratul de gem de căpșuni, am adăugat un savuros mousse de ciocolată, realizat cu MascarponeChoco, produsul inovator de mascarpone cu ciocolată de la Delaco.
Pentru că este foarte ușor să faci un mousse de ciocolată cu MascarponeChoco, după cum îți povesteam aici, m-am gândit că s-ar potrivi de minune în acest tort Victoria pentru a-i da mai multă savoare și un gust intens de ciocolată.
Rețeta este foarte ușor de făcut, pentru blaturi ingredientele se pun toate într-un castron și se mixează până se omogenizează și apoi se coc. Mousse-ul de ciocolată se face la fel de rapid, combinând frișcă bătută cu MascarponeChoco. Iar asamblarea e floare la ureche 🙂
Victoria sponge cake
Până în 1843, când chimistul englez Alfred Bird a inventat praful de copt, utilizat acum pe scară largă în realizarea deserturilor, rețetele de sponge cake (blaturile de prăjitură) se realizau cu albușuri bătute spumă, zahăr și făină. Agentul de creștere era, în acest caz, aerul înglobat în albușurile mixate.
După această invenție a prafului de copt, a fost creată o rețetă nouă de sponge cake la care s-a adăugat unt și praf de copt – Victoria Sponge, al cărei nume provine de la Regina Victoria, ce îndrăgea acest desert în forma sa clasică: două blaturi unite de un strat generos de gem și ornat cu zahăr pudră.
Iată cum să pregătești rețeta de tort Victoria cu mousse de ciocolată
Ingrediente:
Blaturi (2 buc, diametru 20 cm)
- 220 g unt moale
- 220 g zahăr
- 4 ouă (la temperatura camerei)
- 220 g făină
- 1 linguriță praf de copt
- 30 g cacao
Mousse de ciocolată
- 200 ml smântână pentru frișcă rece
- 2 linguri zahăr pudră
- 250 g MascarponeChoco Delaco
Strat gem de căpșuni
- 100 g gem de căpșuni
Topping
- 10-12 buc căpșuni proaspete tăiate jumătăți
Instrucțiuni:
Pregătire blaturi
- Preîncălzește cuptorul la 180 grade C. Unge cu puțin unt 2 tăvi cu diametrul de 20 cm (poți pune și într-o singură tavă și apoi să tai blatul în două straturi).
- Într-un bol mare, pune untul, zahărul, ouăle, făina, praful de copt și cacaua. Mixează până când obții o consistență omogenă.
- Toarnă compoziția în cele 2 tăvi, în mod egal. Nivelează cu spatula.
- Pune la copt blaturile pentru 25-30 de minute.
- Lasă blaturile să se răcească pentru câteva minute în tavă, apoi scoate-le pe un grătar de cofetărie.
Pregătire mousse de ciocolată
- Bates mântâna cu cele 2 linguri de zahăr pudră până când obții frișcă.
- Într-un alt vas, pune MascarponeChoco și mixează puțin. Toarnă frișca peste mascarpone și mixează doar cât să se omogenizeze mousse-ul.
- Pune la rece mousse-ul de ciocolată până când îl vei folosi.
Asamblare tort
- Pune mousse-ul de ciocolată într-un poș (dacă nu ai, poți întinde și direct, cu o spatulă).
- Pe o farfurie sau un suport de tort, așază unul dintre blaturi. Întinde un strat de gem de căpșuni.
- Pune un strat de mousse de ciocolată cu ajutorul poșului (sau cu o spatulă). Așază deasupra lui ce de-al doilea blat și ornează cu restul de mousse.
- Decorează cu jumătățile de căpșuni deasupra mousse-ului. Pune la rece pentru o oră înainte de servire. Enjoy!
Tort Victoria cu mousse de ciocolată și căpșuni
Ingredients
Blaturi (2 buc, diametru 20 cm)
- 220 g unt moale
- 220 g zahăr
- 4 ouă (la temperatura camerei)
- 220 g făină
- 1 linguriță praf de copt
- 30 g cacao
Mousse de ciocolată
- 200 ml smântână pentru frișcă rece
- 2 linguri zahăr pudră
- 250 g MascarponeChoco Delaco
Strat gem de căpșuni
- 100 g gem de căpșuni
Topping
- 10-12 buc căpșuni proaspete tăiate jumătăți
Instructions
Pregătire blaturi
- Preîncălzește cuptorul la 180 grade C. Unge cu puțin unt 2 tăvi cu diametrul de 20 cm (poți pune și într-o singură tavă și apoi să tai blatul în două straturi).
- Într-un bol mare, pune untul, zahărul, ouăle, făina, praful de copt și cacaua. Mixează până când obții o consistență omogenă.
- Toarnă compoziția în cele 2 tăvi, în mod egal. Nivelează cu spatula.
- Pune la copt blaturile pentru 25-30 de minute.
- Lasă blaturile să se răcească pentru câteva minute în tavă, apoi scoate-le pe un grătar de cofetărie.
Pregătire mousse de ciocolată
- Bates mântâna cu cele 2 linguri de zahăr pudră până când obții frișcă.
- Într-un alt vas, pune MascarponeChoco și mixează puțin. Toarnă frișca peste mascarpone și mixează doar cât să se omogenizeze mousse-ul.
- Pune la rece mousse-ul de ciocolată până când îl vei folosi.
Asamblare tort
- Pune mousse-ul de ciocolată într-un poș (dacă nu ai, poți întinde și direct, cu o spatulă).
- Pe o farfurie sau un suport de tort, așază unul dintre blaturi. Întinde un strat de gem de căpșuni.
- Pune un strat de mousse de ciocolată cu ajutorul poșului (sau cu o spatulă). Așază deasupra lui ce de-al doilea blat și ornează cu restul de mousse.
- Decorează cu jumătățile de căpșuni deasupra mousse-ului. Pune la rece pentru o oră înainte de servire. Enjoy!