A fost un moment în viață în care am descoperit că ginul tonic este tare bun dacă îi adaugi aromele potrivite, iar lavanda mi s-a părut că e un match in heaven. Așa am ajuns să caut prin piață lavandă proaspătăt (am avut noroc, tocmai este sezonul ei) și să cumpăr 2 buchete mari și parfumate. Am luat mai mult decât îmi trebuia pentru siropul de lavandă pe care urma să îl pregătesc, dar știi cum e, lavanda nu e niciodata destul de multă prin casă. Așa că m-am întors acasă gândindu-mă numai cum se va parfuma întreaga casă și la cât de bun va fi un gin tonic cu lavandă savurat în grădină. În plus, îl mai poți folosi la aromatizarea ceaiului, peste înghețată pentru a-i da o aromă intensă, la însiroparea blaturilor sau chiar la un caffee late pentru a-i da un twist.
Sirop de lavandă
Ingredients
- 250 ml apă
- 250 g zahăr
- 4 linguri flori de lavandă proaspătă
Instructions
- După cum ai văzut mai sus, rețeta are doar 3 ingrediente principale, așa că se face simplu și rapid. Iar în curând te vei bucura de un sirop parfumat de lavandă!
- Dacă ai lavandă proaspătă, înainte de toate, culege inflorescențele de pe tije. Ia în calcul un pic de muncă manuală 😊 care va lua ceva timp. Eu am avut noroc de ajutoare, cei doi copii ai mei m-au ajutat să duc la bun sfârșit migăloasa culegere de flori. Dar e atât de frumos mirosul de lavandă, încât uiți de toate greutățile.
- Când ai terminat, mulțumește cerului pentru răbdare și ajutor (dacă ai parte de el) și spală inflorescențele, punându-le sub jet de apă rece, într-o strecurătoare. Apasă puțin pe ele ca să scurgi apa după spălare.
- Pune într-o crăticioară pe foc apa și zahărul, amestecând din când în când ca să ajuți zahărul să se dizolve. Când dă primele semne de fierbere, oprește focul și lasă să se răcească un pic. Dacă punem siropul de apă cu zahăr prea fierbinte peste florile de lavandă, aroma nu va mai fi la fel de intensă.
- Când e doar cald, toarnă siropul de apă cu zahăr peste lavandă, acoperă vasul și lasă să se infuzeze peste noapte. A doua zi strecoară siropul și pune-l într-un recipient (sticlă, borcan ermetic) pe care să-l păstrezi în frigider (poți să păstrezi o parte și în congelator).