O tartă cu cremă de lămâie atât de aromată și delicioasă încât cu greu te vei opri la o sigură felie! Culoarea este minunată și o tartă cu lămâie parcă aduce soarele în casa ta.
Tarte au citron cum îi spun atât de frumos francezii este o rețetă clasică de desert, cu un aluat sfărâmicios și o cremă nu prea dulce, dar tare-tare aromată. Se face destul de ușor, inclusiv aluatul de tartă care nicăieri nu e mai bun decât cel pe care îl pregătești cu mâinile tale!
Nu uita ca pentru coaja răzuită să ai o lămâie bio (netratată), cele obișnuite au coaja tratată și nu se recomandă consumul acesteia.
Tartă cu lămâie
Ingredients
Aluat
- 200 g făină
- 100 g unt rece tăiat cubulețe
- 30 ml apă rece
- 3 linguri zahăr pudră
- 1 gălbenuș
- 1 praf de sare
Crema de lămâie
- 5 gălbenușuri
- 150 g zahăr
- coaja rasă de la două lămâi
- 90 ml zeamă de lămâie
- 100 g unt
Decor
- felii de lămâie
- coajă de lămâie
Instructions
Pregătire aluat
- Pune făina într-un castron sau în bolul unui robot de bucătărie. Adaugă untul tăiat cubulețe, un praf de sare și amestecă făina cu untul (sau mixează puțin cu robotul) până s-au facut multe-multe firimituri de aluat.
- După ce s-a încorporat untul, adaugă apa, gălbenusul și zahărul și continuă să amesteci totul până se leagă și capătă consistența unui aluat. Pune aluatul la rece pentru cel puțin 30 de minute.
- Preîncălzește cuptorul la 180°C. Unge forma de tartă (diametru de 23 cm) cu puțin unt.
- Întinde aluatul suficient de mare pentru a ajunge să îl întorci peste marginile formei de copt. Înțeapă ușor cu furculița partea de jos a aluatului. Pune o foaie de copt peste aluat și așază o greutate peste (orez, boabe de fasole, pietricele speciale de copt) și coace “în orb” pentru 25 de minute.
- După primele 15 minute, înlătură foaia de copt și greutatea folosită și lasă să se rumenească și în interior. Când este gata, scoate aluatul și lasă-l să se răcească puțin cât timp pregătești crema.
Pregătire cremă de lămâie
- Separă ouăle și pune deoparte cele 5 gălbenușuri (albușurile le poți folosi altădată pentru a face o Pavlova, de exemplu).
- Adaugă zahărul și coaja de lămâie într-un castron. Freacă între degete zahărul și coaja de lămâie pentru a intensifica aroma de lămâie.
- Pune gălbenușurile într-un vas de inox cu bază dublă (sau folosește tehnica bain-marie) pentru ca ouăle să nu se coacă prea repede și să devină omletă :). Bate-le ușor cu un tel.
- Adaugă peste gălbenușuri zahărul aromatizat cu coaja de lămâie. Amestecă din nou cu telul. Toarnă zeama de lâmâie și mixează până se încorporează.
- Pune compoziția obținută pe aragaz, la foc mic și continuă să amesteci cu telul.
- Când începe să se îngroașe (cam la 85°C dacă ai un termometru de cofetărie), dă-o la o parte de pe foc. Adaugă untul tăiat bucățele și amestecă bine ca să se omogenizeze.
- Pentru o textură foarte fină și catifelată, îți recomand să o treci și printr-o sită foarte fină.
Asamblare tartă
- Toarnă crema peste aluatul copt și nivelează cu ajutorul unei spatule. Pune tarta cu lămâie la frigider să se închege bine crema (1-2 ore măcar).
- Decorează cu felii de lămâie, zahăr pudră, bezele, coajă de lămâie, frunze de mentă sau aplică orice altă ideea creativă ai.