Ciocolata de casă este o rețetă dragă din copilărie. De marile sărbători, Crăciun și Paști, bunica ne făcea acest desert delicios pe care îl savuram bucățică cu bucățică. Era pe vremea în care nu se găsea mai nimic la magazin (adică înainte de ’89), deci nici ciocolata. Așa că atunci când vedeam că apare pe masă o pungă de lapte praf (nu știu de unde îl făcea rost bunica mea), știam că urma să ne bucurăm de mult râvnita ciocolată.
Pentru că se apropie Paștele, m-am decis să fac vechea rețetă de ciocolată de casă și să îi testez pe copiii mei dacă le place :). Drept să spun, am cam avut emoții că nu le va plăcea, pentru că gustul nu e atât de fin ca la ciocolata obișnuită. Dar, spre bucuria mea, le-a plăcut și chiar au intrat în jocul realizării de figurine de Paști din ciocolată de casă și au decupat împreună toate figurinele.
Am folosit decupătoare de biscuiți în forme festive de Paști (iepuraș, ou, morcov, puișor, clopoțel), de aceea am întins compoziția de ciocolată de casă pe folie alimentară, în interiorul unui cadru metalic de tort. Micile minunății au ieșit atât de drăgălașe, iar copiii au fost tare încântați că au făcut cu mâinile lor. De aceea, vreau să va invit și pe voi să încercați cu cei mici aceasta activitate distractivă și delicioasă în această perioadă, cu ocazia Paștelui.
Ciocolată de casă
Ingredients
- 125 g unt
- 100 ml apă
- 150 g zahăr
- 250 g lapte praf integral (din cel special pentru deserturi)
- 50 g cacao
- un praf de sare
Instructions
- Pune la fiert într-un vas apa, zahărul și untul. Amestecă din când în când cu o spatulă pentru a ajuta la topirea untului și a zahărului.
- Când amestecul ajunge la punctul de fierbere, lasă să fiarbă 5 minute. Oprește focul și lasă deoparta amestecul să se răcească un pic.
- În acest timp, cerne laptele praf și cacaua, adauga și un praf de sare.
- Când siropul este doar călduț, adaugă laptele praf și cacaua și amestecă bine cu o spatulă pentru a omogeniza compoziția.
- Pune ciocolata de casă într-o formă tapetă cu hartie de copt sau cu folie alimentară sau o poți face ca un rulou și pune direct în folie alimentară.
- Pentru că aveam în plan ceva distractiv de Paști pentru copii, eu am folosit un cadru metalic pătrat care se folosește la prăjituri, am uns marginile cu puțin unt ca să fie mai ușor de scos cadrul ulterior, iar la bază o tavă cu foaie de copt. Am pus la frigider și după ce s-a întărit, am scos ciocolata de casă și i-am rugat pe copii să facă forme de Paști cu mai multe decupătoare de biscuiți (forme de iepuraș, morcov, ou, clopoțel, pui).