Creme brulee este un desert simplu și, paradoxal, rafinat, la care am adăugat ciocolată pentru gusturile gurmande și cireșe, pentru sezonialitate. Pe vremurile copilăriei mele, mama făcea cremă de zahăr ars. Nu eram prea mare fană a acestui desert, deși vedeam că era ceva efort din partea mamei să îl pregătească, iar casa păstra multă vreme mirosul zahărului ars. Multă vreme am trăit cu impresia că cele 2 denumiri desemnează același desert, ei bine, mă înșelam.
Creme brulee si crema de zahăr ars, deși sunt asemănătoare, nu sunt exact același lucru. La creme brulee se folosesc gălbenușuri și smântână dulce ca ingrediente principale, în vreme ce la crema de zahăr ars se folosesc ouă întregi și lapte. O altă diferență ține și de partea de „ardere a zahărului”: una are pojghiță de zahăr deasupra care se caramelizează (arde) cu o torță de cofetărie – creme brulee, pe când pentru cealaltă se caramelizează zahăr pe marginile unui vas în care ulterior se pune compoziția la copt – crema de zahăr ars.
Și textura diferă la cele două deserturi. La creme brulee este mai cremoasă și are crusta aceea crocantă deasupra pe care e atât de plăcut să o spargi cu lingurița (cine a văzut filmul Amelie, știe despre ce vorbesc). La crema de zahăr ars, textura este asemănătoare unei budinci, cu sos caramel pe lângă. Amândouă sunt delicioase, depinde doar de preferințele fiecăruia :).
La această rețetă de creme brulee am vrut neapărat să combin cu cireșele care sunt fructele sezonului, iar ciocolata a venit ca un adaos de savoare gurmandă. Mie îmi place tare mult cum a ieșit, rămâne să îmi spuneți și voi cum vi se pare.
Creme brulee cu ciocolată și cireșe
Ingredients
- 350 ml smântână dulce (35% grăsime)
- 150 ml lapte integral
- 80 g zahăr
- 100 g ciocolată neagră
- 5 gălbenușuri
- 200 g cireșe curățate de sâmburi și codițe
- 4-5 linguri zahăr pentru crusta de deasupra
Instructions
- Preîncălzește cuptorul la 120 grade C. Pregătește o tavă cu margini înalte pentru a o folosi la bain-marie, pentru copt și câteva vase tip ramekin sau altele care rezistă în cuptor.
- Pune într-o crăticioară, pe foc, smântâna și laptele, plus jumătate din zahăr. Amestecă pentru a dizolva zahărul și ține pe foc până se apropie de punctul de fierbere. Dă-o deoparte de pe foc, adaugă și ciocolata și amestecă bine pentru omogenizare.
- Într-un bol, mixează ușor gălbenușurile cu cealaltă jumătate de cantitate de zahăr. Varsă încet mixul de smântână-lapte-ciocolată peste gălbenușuri, continuând să mixezi la viteză mică.
- Strecoară compoziția printr-o sită deasă – ajută să devină mai mătăsoasă. Poți da skip acestei etape dacă nu ai sită sau vrei să meargă mai rapid lucrurile.
- Așază cireșele, tăiate jumătăți, în vasele pentru creme brulee. Poți păstra câteva pentru a le pune și deasupra.
- Pune compozitia de creme brulee în micile vase alese, presară cireșe dacă mai ai de pus, și apoi așază-le cu grijă în tavă.
- Toarnă apă în tavă, având grijă să nu depășească marginile vaselor cu cremă.
- Coace la bain-marie timp de 1 oră și 10-20 de minute, la 120 grade C. Când s-au copt, scoate cu grijă tava, apoi vasele cu creme brulee din apă și lasă-le să se răcească. Pune-le la frigider pentru 2-3 ore.
- "Arderea zahărului" se face pentru fiecare porție, înainte de servire. Se presară un strat generos de zahăr deasupra cremei și, cu ajutorul unei torțe de cofetărie, se arde zahărul până se caramelizează și se face o crustă solidă. Dacă nu ai o astfel de torță, poți folosi partea de sus a cuptorului pentru a arde zahărul.