• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
infarfurie.ro
  • Home
  • Despre mine
  • Rețete
    • Mic dejun
    • Gustări
    • Prânz
    • Cină
    • Deserturi
    • De bază în bucătărie
    • De pus lângă
    • Pentru cămară
  • Povești despre mâncare
  • Contact
  • Navigation Menu: Social Icons

Clafoutis cu căpșuni

Vara trecută am mai făcut un clafoutis clasic cu cireșe, dar pentru această vară m-am gândit să schimb un pic aromele. Astfel a luat naștere acest clafoutis savuros cu căpșuni de sezon, dulci și aromate. Un desert de făcut cu fructe sezoniere, ușor, nu prea dulce și extrem de rapid de făcut.

Află mai multe despre clafoutis

Dar înainte să trecem la rețetă, care e tare simplă, după cum vei vedea, hai să îți povestesc un pic despre istoria acestei prăjituri. Clafoutis este un desert originar din partea centrală a Franței, din regiunea Limousine, devenind populară și răspândindu-se în regiune prin secolul 19. Termenul „clafoutis” provine de la termenul francez „clafir” care înseamnă „a umple”. Și asta pentru că prăjitura se face prin a pune în tavă fructele și a umple apoi cu o compoziție bogată în lapte și ouă.

Trebuie menționat că rețeta clasică este cea cu cireșe. La început, clafoutis se făcea cu fructele întregi, considerându-se (pe bună dreptate) că sâmburii conferă o aromă de migdală prăjiturii. Azi, doar tradiționaliștii mai păstrează acest obicei, mie mi se pare cam complicat să scoți sâmburii de cireșe în timp ce mănânci desertul :).

Astăzi, sunt folosite și alte fructe pentru a crea și alte variante delicioase de clafoutis: căpșuni, mure, afine, pere, mere, prune, vișine, ba chiar și mango sau smochine!

Poți încerca și varianta de clafoutis cu cireșe de pe blogul meu!

Print Pin

Clafoutis cu căpșuni

Course Dessert
Cuisine French
Prep Time 10 minutes
Cook Time 35 minutes
Total Time 45 minutes
Author Andreea

Ingredients

  • 250 ml lapte
  • 3 ouă
  • 40 g unt topit + un cubuleț pentru uns tava
  • 60 g zahăr + 1 lingură pentru tapetat tava
  • 60 g făină
  • 1 linguriță extract de vanilie
  • un praf de sare
  • 300 g căpșuni curățate de codițe și tăiate (cele mari)

Instructions

  • Întâi de toate, topește untul.
  • Preîncălzește cuptorul la 180 grade C. Unge o tavă cu unt (inclusiv părțile laterale, până sus), apoi toarnă lingura de zahăr pentru tapetat, rotește tava până se distribuie uniform pe toți pereții tăvii.
  • Într-un blender, adaugă toate ingredientele cu excepția fructelor. Mixează până obții o compoziție foarte bine omogenizată.
  • Așază căpșunile în tavă. Toarnă compoziția peste fructe.
  • Coace clafoutis-ul timp de 30-35 de minute la 180 grade C. Se va umfla în timpul coacerii, dar după ce o scoți din cuptor se va lăsa.
  • Se savurează călduță.

Fericire în farfurie!

Retete similare:

Sirop de lavandă Tort de clătite cu ciocolată Tort Tiramisu Prăjitură Bundt cu fistic și apă de trandafir Sparanghel cu sos Bechamel și creveți
Articol anterior: « Prăjitură pufoasă cu căpșuni și fulgi de cocos
Articolul urmator: Creme brulee cu ciocolată și cireșe »

Bara principală

Andreea Mira

Salut!
Eu sunt Andreea și mă bucur că ai intrat în bucătăria mea.
Despre mine

Retete populare

Povesti despre mancare

Memoria olfactivă

Nu știu cum sunt alții, dar eu mă pot lăuda că am o memorie olfactivă destul de pregnantă. Mai știți cartea aceea interminabilă a lui Proust pe care ar fi trebuit să o bifăm ca lectura prin liceu? Nu ...

Citește tot

andreeamira.ro

Footer

Instagram

View on Instagram

Copyright infarfurie.ro © 2023 - Cookies & Politica de confidentialitate