Azi te întâmpin pe blog cu o rețetă de rulouri cu scorțișoară. Și ciocolată, pentru că orice este mai bun dacă îi pui și un pic de ciocolată. E verificată treaba asta :). Cu multă vreme în urmă, eram mare fan al cinnamon rolls, dar nu mă gândeam să mi le fac chiar eu, mă mulțumeam cu ce găseam de cumpărat atunci.
Dar acum, nu m-aș mai întoarce la ceva cumpărat când pot avea propriile bunătăți acasă. Și o atmosferă foarte hygge, cu aromă de copt, de ciocolată topită și scorțișoară care se răspândește peste tot în casă. Pentru zilele mai leneșe de weekend, pune-ți pe listă această rețetă. Te va relaxa și vei avea și un desert taman bun de savurat când îți bei ceaiul sau cafeaua sau când îți vin prietenii în vizită. Cel puțin pentru mine, coptul prăjiturilor și gătitul, în general, este o adevărată terapie.
Rețeta nu e greu de făcut, doar că e necesară puțină organizare încât să dai timp aluatului să crească (de două ori chiar, dar sunt sigură că vei găsi ceva fain de făcut în timpul acela). Te sfătuiesc să faci aluatul de dimineață ca după prânz să poți trece deja la copt și să ai un desert cald și bun pentru după-masă.
Glazura are puțină zeamă de portocale – dacă îți place aroma citricelor – dacă nu, poți înlocui cu apă. Savurează-le cât sunt calde, iar dacă se rpcesc, pune-le 1-2 minute în cuptorul cu microunde pentru a le încălzi. Sunt cu adevărat minunate!
Rulouri cu scorțișoară și ciocolată
Ingredients
Aluat
- 200 ml lapte
- 1 plic drojdie uscată
- 2 linguri zahăr
- 30 g unt
- 300 g făină
- 1/2 linguriță sare
Umplutură scorțișoară + ciocolată
- 50 g unt moale
- 80 g zahăr brun
- 2 lingurițe scorțișoară
- 100 g ciocolată neagră dropsuri sau bucăți mici
Glazură
- 100 g zahăr pudră
- 2-3 linguri suc portocale sau apă
- 1 linguriță extract de vanilie
Instructions
Pregătire rulouri
- Pune laptele împreună cu zahărul într-o crăticioară, pe foc și amestecă până când se topește zahărul. Dă crăticioara la o parte adaugă untul. Amestecă și toarnă într-un castron. Lasă să se răcească puțin înainte de a adăuga drojdia uscată.
- Când compoziția cu lapte este doar călduță, poți pune pliculețul cu drojdia uscată, amestecă puțin, apoi lasă 10 minute să se activeze.
- După cele 10 minute, adaugă făina și sarea. Amestecă în compoziție cu o lingură de lemn până când capătă textura unui aluat. Framântă aluatul de mână timp de 10 minute sau pune totul într-un robot de bucătărie ca să fie mai ușor.
- Când aluatul devine elastic și fin, dă-i forma unei bile și pune-l într-un castron uns în prealabil cu puțin ulei ca să nu se lipească de margini. Acoperă cu folie și lasă să crească pentru 2-3 ore.
- Când aluatul a crescut, scoate-l din castron și întinde-l pe blatul presărat cu puțină făină. Cu ajutorul sucitorului, formează un dreptunghi de aproximativ 30 cm x 40 cm.
- Acum poți începe să întinzi umplutura pe suprafața aluatului: prima dată, untul moale. Apoi, presară zahărul și scorțișoara, iar în cele din urmă, bucățelele/dropsurile de ciocolată.
- Rulează aluatul cu tot cu umplutură, apoi taie ruloul lung obținut în aproximativ 10-12 bucăți.
- Unge o tavă sau o tigaie cu puțin unt sau pune o foaie de copt. Așază rulourile, lăsând un pic de loc între ele. Acoperă tava/tigaia cu un prosop și lasă-le să mai crească 1 oră.
- Preîncălzește cuptorul la 190 grade C. Coace rulorurile timp de 20-25 de minute, până când se rumenesc.
- Lasă-le să se răcească puțin înainte de a le glazura.
Glazură
- Amestecă zahărul pudră cu sucul de portocale și extractul de vanilie până obții o consistență potrivită (nici foarte lichidă, dar nici foarte groasă).
- Adaugă glazura peste rulouri. Acum sunt gata de servire.