Ce ușor poți face dintr-o rețetă simplă și rapidă un desert festiv care poate fi pe masa de sărbători alături de tradiționalul cozonac. Astăzi îți arăt o rețetă de prăjitură cu ciocolată, fără făină, cu o textură umedă și o aromă puternică de ciocolată, pusă în evidență de adaosul de cafea instant.
Eu i-am făcut un decor festiv pentru că m-am gândit că o poți pune în meniul deserturilor de Crăciun, dar la fel de bine o poți face oricând, fără aceste elemente ce amintesc de sărbătorile de iarnă. Adaugă un topping de fructe de sezon, mascarpone sau frișcă și vei avea ceva wow!
Cum să faci decorul de iarnă
Pentru decorul festiv de iarnă, ai nevoie de zahăr pudră (neapărat cernut – de regulă, zahărul pudră tinde să se adune în mici bulgări) care să simbolizeze zăpada și crenguțe de rozmarin pentru a sugera brazii. Ca fructe, eu am ales să pun zmeură, pentru că mixul ciocolată – zmeură este unul fabulos!
Așază zmeura cât mai decorativ, fie de jur împrejurul prăjiturii, pe margine, fie cum am făcut eu, doar pe jumătate din suprafață, ușor în arc. Alege 2-3 crenguțe de rozmarin, rupe vârful fraged și câteva ace de la vârf pentru a-i face un fel de bețișor de prijin pe care să îl înfigi în prăjitură.
Zahărul pudră trebuie să-l adaugi abia când prăjitura s-a răcit, pentru că altfel se va topi. Pune 2-3 linguri într-o sită de ceai și pudrează pe întreaga surafață a prăjiturii, inclusiv peste zmeură.
M-aș bucura să încerci să faci această prăjitură festivă, fără făină, cu ciocolată și zmeură, este delicioasă!
Prăjitură festivă fără făină, cu ciocolată și zmeură
Ingredients
- 170 g unt
- 170 g ciocolată neagră
- 1 linguriță cafea instant (pentru a intensifica gustul ciocolatei)
- 200 g zahăr
- 5 ouă întregi
- 50 g cacao (cernută)
- 125 g zemură proaspătă
- zahăr pudră pentru ornat
Instructions
- Preîncălzește cuptorl la 175 grade C.
- Pentru această prăjitură, am folosit o formă de copt cu diametrul de 21 cm și bază detașabilă. Unge forma de copt cu un spray cu ulei sau cu puțin unt.
- Pune ciocolata și untul la topit la bain marie, amestecă din când în când pentru a ajuta să se topească mai rapid.
- Când untul și ciocolata s-au topit, dă vasul la o parte de pe foc și adaugă lingurița de cafea instant.
- Toarnă zahărul peste amestecul topit și mixeză puțin pentru a-l încorpora.
- Pune cele 5 ouă, unul câte unul, amestecând după fiecare nouă adăugare.
- Adaugă și cacaua cernută și mixează cu viteză mică pentru a o încorpora în compoziția prăjiturii.
- Toarnă amestecul în forma de copt și pune-o în cuptor la copt pentru 30 de minute. În timpul coacerii, prăjitura va crăpa deasupra, este ceva normal și face parte din farmecul prăjiturii.
- După ce o scoți din cuptor, las-o să se răcească pentru 10-15 minute înainte de a o scoate din forma de copt.
- Când s-a răcit complet, pentru un aspect festiv, o poți decora cu zahăr pudră, crenguțe de rozmarin și zmeură.