Angel Food Cake este o prăjitură ce are la bază tehnica bezelei, la care se adaugă însă și făină. Se obține astfel o textură foarte pufoasă, ușoară, de culoare foarte albă (nu galbenă, cum este de regulă la blatul clasic) și asta pentru că are doar albușuri în compoziție, nu și gălbenușuri.
De regulă, Angel Food Cake se coace într-o formă specială, cu gaură în mijloc și se servește simplă, pudrată cu zahăr sau cu fructe proaspete. Eu însă am copt Angel Food Cake într-o tavă de copt simplă, și am decis să o transform într-un mic tort, adăugându-i un mousse ușor și delicat de fructe de pădure.
Am decorat tortul cu flori de magnolie, pentru că am vrut să am un desert care să celebreze sezonul magnoliilor, acum pe final. Iubesc magnoliile și am luat câteva flori din copăcelul din curtea noastră ca să fac acest decor de poveste. Poți decora tortul și cu fructe de pădure proaspete, se potrivesc perfect și sigur va fi la fel de delicios.
Un desert savuros care îți va aduce primăvara în farfurie!
Cum să pregătești Angel Food Cake cu mousse de fructe de pădure
Ingrediente:
Blat Angel Food Cake
- 8 albușuri (la temperatura camerei)
- 250 g zahăr
- 1 linguriță zeamă de lămâie
- 1 linguriță extract de vanilie
- 125 g făină
- 1 vârf linguriță sare
Mousse fructe de pădure
- 350 g fructe de pădure (eu am folosit congelate)
- 135 g zahăr
- 60 ml apă (de adăugat la fructe)
- 360 ml smântână pentru frișcă
- 2 foi gelatină înmuiate în 60 ml apă
Glazură ciocolată ruby
- 300 g ciocolată ruby (roz), o poți înlocui cu alt tip de ciocolată
- 140 ml lapte
- 40 g sirop glucoza
- 2,5 foi gelatină
Instrucțiuni:
Pregătire blat Angel food cake
- Preîncălzește cuptorul la 180 grade C. Pregătește o tavă de copt antiaderentă, cu diametrul de 20 cm. Nu o unge pe margini, pune doar la bază un disc de foaie de copt.
- Adaugă albușurile, zeama de lămâie și extractul de vanilie într-un bol de mixer. Mixează la viteză medie până devine spumă.
- Din acest moment, începi să adaugi zahărul, puțin câte puțin, așteptând să se încorporeze după fiecare adăugare.
- După ce tot zahărul a fost încorporat în spuma de albuș, adaugă făina amestecată cu sarea, cam în 3 etape, amestecând ușor cu o spatulă doar cât să se omogenizeze (nu mai mult).
- Toarnă compoziția obținută în forma de copt și coace blatul pentru 40-45 de minute la 180 grade.
- Scoate blatul din cuptor și lasă să se răcească timp de 15 minute cu forma de copt întoarsă invers.
- Desprinde apoi ușor blatul, cu vârful unui cuțit, de pereții formei de copt. Lasă blatul să se răcească pe un grătar de cofetărie.
- După ce s-a răcit, taie blatul în 3 straturi.
Pregătește mousse-ul de fructe de pădure
- Adaugă foile de gelatină într-un castron mic și hidratează-le cu 60 ml apă.
- Într-o crăticioară, pune fructele de pădure, zahărul și 60 ml de apă la foc mediu. Amestecă din când în când și lasă pe aragaz până când se dizolvă zahărul.
- Înlătură oala de pe foc și treci fructele printr-o sită fină.
- Adaugă piureul obținut într-un bol, adaugă gelatina și amestecă pentru a se combina.
- Bate smântâna până obții frișcă, apoi adaugă frișca peste amestecul de fructe și gelatină. Amestecă ușor cu o spatulă până se omogenizează.
- Acoperă mpusse-ul cu o folie și pune la rece până o vei folosi la umplerea blatului.
Asamblare tort
- Pune jumătate din mousse pe primul strat de blat, apoi adaugă al doilea strat și întinde restul de mousse. Pune deasupra al treilea strat de blat.
- Pune la congelator tortul și lasă-l 3-4 ore pentru a putea fi glazurat mai ușor.
Pregătire glazură
- Hidratează foile de gelatină în apă rece.
- Pune laptele și siropul de glucoză într-o crăticioară, la încălzit.
- Toarnă laptele fierbinte peste ciocolată și amestecă ușor pentru a se topi ciocolata și a obține o compoziție fină.
- Stoarce foile de gelatină și adaugă-le peste amestecul de ciocolată. Amestecă ușor până se dizolvă gelatina.
- Folosește glazura când are cam 33-34 grade C.
Glazurare
- Scoate tortul din congelator și toarnă glazura deasupra. folosește și o spatulă dacă este necesar.
- Pune la rece pentru 1-2 ore înainte de servire.
Angel Food Cake cu mousse de fructe de pădure
Ingredients
Blat Angel Food Cake
- 8 albușuri (la temperatura camerei)
- 250 g zahăr
- 1 linguriță zeamă de lămâie
- 1 linguriță extract de vanilie
- 125 g făină
- 1 vârf linguriță sare
Mousse fructe de pădure
- 350 g fructe de pădure (eu am folosit congelate)
- 135 g zahăr
- 60 ml apă (de adăugat la fructe)
- 360 ml smântână pentru frișcă
- 2 foi gelatină înmuiate în 60 ml apă
Glazură ciocolată ruby
- 300 g ciocolată ruby (roz), o poți înlocui cu alt tip de ciocolată
- 140 ml lapte
- 40 g sirop glucoza
- 2,5 foi gelatină
Instructions
Pregătire blat Angel food cake
- Preîncălzește cuptorul la 180 grade C. Pregătește o tavă de copt antiaderentă, cu diametrul de 20 cm. Nu o unge pe margini, pune doar la bază un disc de foaie de copt.
- Adaugă albușurile, zeama de lămâie și extractul de vanilie într-un bol de mixer. Mixează la viteză medie până devine spumă.
- Din acest moment, începi să adaugi zahărul, puțin câte puțin, așteptând să se încorporeze după fiecare adăugare.
- După ce tot zahărul a fost încorporat în spuma de albuș, adaugă făina amestecată cu sarea, cam în 3 etape, amestecând ușor cu o spatulă doar cât să se omogenizeze (nu mai mult).
- Toarnă compoziția obținută în forma de copt și coace blatul pentru 40-45 de minute la 180 grade.
- Scoate blatul din cuptor și lasă să se răcească timp de 15 minute cu forma de copt întoarsă invers.
- Desprinde apoi ușor blatul, cu vârful unui cuțit, de pereții formei de copt. Lasă blatul să se răcească pe un grătar de cofetărie.
- După ce s-a răcit, taie blatul în 3 straturi.
Pregătește mousse-ul de fructe de pădure
- Adaugă foile de gelatină într-un castron mic și hidratează-le cu 60 ml apă.
- Într-o crăticioară, pune fructele de pădure, zahărul și 60 ml de apă la foc mediu. Amestecă din când în când și lasă pe aragaz până când se dizolvă zahărul.
- Înlătură oala de pe foc și treci fructele printr-o sită fină.
- Adaugă piureul obținut într-un bol, adaugă gelatina și amestecă pentru a se combina.
- Bate smântâna până obții frișcă, apoi adaugă frișca peste amestecul de fructe și gelatină. Amestecă ușor cu o spatulă până se omogenizează.
- Acoperă mpusse-ul cu o folie și pune la rece până o vei folosi la umplerea blatului.
Asamblare tort
- Pune jumătate din mousse pe primul strat de blat, apoi adaugă al doilea strat și întinde restul de mousse. Pune deasupra al treilea strat de blat.
- Pune la congelator tortul și lasă-l 3-4 ore pentru a putea fi glazurat mai ușor.
Pregătire glazură
- Hidratează foile de gelatină în apă rece.
- Pune laptele și siropul de glucoză într-o crăticioară, la încălzit.
- Toarnă laptele fierbinte peste ciocolată și amestecă ușor pentru a se topi ciocolata și a obține o compoziție fină.
- Stoarce foile de gelatină și adaugă-le peste amestecul de ciocolată. Amestecă ușor până se dizolvă gelatina.
- Folosește glazura când are cam 33-34 grade C.
Glazurare
- Scoate tortul din congelator și toarnă glazura deasupra. folosește și o spatulă dacă este necesar.
- Pune la rece pentru 1-2 ore înainte de servire.